12 doden bij aanslag Turkije

Turken protesteerden gisteren in Ankara tegen de PKK-aanslagen.
Turken protesteerden gisteren in Ankara tegen de PKK-aanslagen. Foto AFP

Bij een bomaanslag op een politiebus in het oosten van Turkije zijn vanochtend twaalf agenten omgekomen. Drie agenten raakten gewond. De aanslag in de provincie Igdir, nabij de grens met Armenië, is waarschijnlijk het werk van de Koerdische guerrillabeweging PKK. De afgelopen dagen is het geweld tussen de Turkse regeringstroepen en de PKK flink opgelaaid. De regering meldde gisteren dat zondag zestien Turkse soldaten zijn omgekomen bij een hinderlaag van de guerrillabeweging. Volgens de PKK zelf ging het om 31 soldaten. Als dit cijfer klopt, gaat het om de dodelijkste aanval sinds het klappen van de wapenstilstand in juli. Voor Turkije was de nieuwe verrassingsaanval aanleiding om doelen van de guerrillabeweging onder vuur te nemen. In totaal werden dertien doelen in Turkije met vliegtuigen bestookt. Ook is Turkije begonnen met luchtaanvallen op Koerdische strijders in Noord-Irak. Hierbij kwamen volgens Turkse staatmedia vannacht 40 PKK-strijders om. (AP)