Oppositie over asielakkoord: ‘onuitvoerbaar’, ‘flutbrief’

Vlnr: Wouter Koolmees (D66), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Jesse Klaver (Groenlinks) en Diederik Samsom (PvdA) afgelopen maand in de Tweede Kamer.
Vlnr: Wouter Koolmees (D66), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Jesse Klaver (Groenlinks) en Diederik Samsom (PvdA) afgelopen maand in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Bart Maat

De oppositie heeft kritisch gereageerd op het asielakkoord dat coalitiepartijen PvdA en VVD vandaag zijn overeengekomen.

Het kabinet wil dat mensen die asiel willen aanvragen in de Europese Unie hun aanvraag al kunnen doen in de regio waar ze vandaan komen. Als ze dat niet doen, dan worden zij bij komst naar Europa teruggestuurd om alsnog buiten Europa hun aanvraag in te dienen. Zo moet op de lange termijn de migrantentoestroom beperkt worden. Tegelijkertijd steunt het kabinet wel het plan van de Europese Commissie om vluchtelingen volgens een verdeelsleutel over lidstaten te verdelen.

“Onwerkbaar”, noemt D66-leider Alexander Pechtold het akkoord volgens ANP:

“Ik maakte al de vergelijking: er staat een flat in brand, de brandweer staat beneden, er komen mensen de lift uit en de brandweer zegt: terug de lift in en naar boven, we komen u van het dak halen. Het verdrag voor de mensenrechten staat ook niet toe dat we zeggen: we duwen je terug.”

Ook SP-leider Emile Roemer spreekt van een “onuitvoerbare” en “onrealistische” overeenkomst. Volgens hem komt het erop neer dat het kabinet de problemen naar voren schuift.

“Het is ook onrealistisch te denken dat ze dan niet meer deze kant op komen. En het is volgens mij ook een beetje een middelvinger naar Merkel, die haar nek heeft uitgestoken. Die zal niet zo echt blij zijn met Rutte, denk ik.”

Flutbrief

PVV-leider Geert Wilders spreekt van een “flutbrief” en zegt dat er niets aan de situatie verandert en dat de grenzen “gewoon wagenwijd openblijven”. Jesse Klaver, de nieuwe leider van GroenLinks, zegt dat het kabinet het “fundamentele principe” schaadt dat mensen die naar Nederland komen omdat ze zijn gevlucht voor oorlog en geweld een veilig heenkomen geboden moet worden.

Vluchtelingenwerk

VluchtingenWerk Nederland “waardeert” het dat de overheid nadenkt over hoe er “op termijn” levens gered kunnen worden. Maar:

“In het plan ontbreekt echter een visie op hoe de onmenselijke toestanden aan de grenzen van Europa nú al beperkt kunnen worden. Door snel legale en veilige manieren te creëren waarop vluchtelingen in Europa bescherming kunnen vragen, kan acuut leed worden voorkomen.”

    • Frank Huiskamp