Oekraïne erkent bevoegdheid Internationaal Strafhof in Den Haag

De gebouwen van het Internationaal Strafhof en EU-agentschap Eurojust in Den Haag.
De gebouwen van het Internationaal Strafhof en EU-agentschap Eurojust in Den Haag. Foto ANP / Valerie Kuypers

Oekraïne heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag erkend als bevoegd orgaan om te oordelen over mogelijke oorlogsmisdaden die sinds begin februari 2014 in Oekraïne zijn gepleegd, schrijft het ICC op de website. In een begeleidende brief beschuldigt het Oekraïense parlement Rusland en leiders van de pro-Russische rebellen van wreedheden tijdens de annexatie van de Krim en de gevechten in Oost-Oekraïne.

Volgens het Oekraïense parlement zijn “duizenden Oekraïense burgers gedood, onder wie kinderen”, zijn “duizenden gewond geraakt” en “honderdduizenden gedwongen te vluchten”. Volgens het Bureau voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zijn sinds half april 2014 zeker 7.962 mensen gedood en 17.911 mensen gewond geraakt.

russische betrokkenheid

Aanklagers van het Strafhof zijn een vooronderzoek begonnen in Oekraïne. Op basis van hun bevindingen kan een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden worden gestart. Na een uitgebreid onderzoek zouden voor het eerst beschuldigingen van Oekraïne en Europese regeringen over Russische betrokkenheid bij het conflict in overweging genomen kunnen worden.

Het is onwaarschijnlijk dat ook de zaak rond het neerhalen van het MH17-toestel wordt onderzocht: Nederland geeft daarvoor de voorkeur aan een VN-tribunaal of een nationale rechtbank.

eerdere verklaring

In april vorig jaar diende Oekraïne een soortgelijke verklaring in, waarmee het land de bevoegdheid van het ICC erkende om te oordelen over mogelijke misdaden die van november 2013 tot februari 2014 zouden zijn gepleegd. Daarmee kon een onderzoek worden ingesteld naar het gewelddadige optreden van het regime van oud-president Viktor Janoekovitsj tegen demonstranten.