Archeologen hebben een ‘superhenge’ gevonden

Foto EPA

Britse archeologen zijn in jubelstemming: ze mochten de ontdekking aankondigen van een monument dat nóg groter was dan Stonehenge in Wiltshire. Onderzoekers repten over een ‘superhenge’. De schaal van het monument, dat 4.000 jaar oud zou zijn, wordt uitzonderlijk genoemd. De archeologen vonden een reeks van bijna honderd ondergrondse monolieten in de buurt van Stonehenge in Wiltshire, verborgen onder de Durrington Walls. Die Walls vormen een ronde aarden wal, waarbinnen zo’n tien jaar geleden resten werden gevonden van huizen. Volgens sommige archeologen woonden daar korte tijd de bouwers van Stonehenge, in wat toen het grootste dorp ter wereld moet zijn geweest met misschien wel 1.000 huizen. De stenen zijn nog niet allemaal opgegraven maar vormen mogelijk het grootste neolithische monument van het Verenigd Koninkrijk.

    • NRC