Oppositiekrant is spreekbuis van Nederland, vindt Kremlinkrant

Hij hing ineens van het dak van de redactie van de Novaja Gazeta: een enorm spandoek van tien meter lengte. Op het doek een voorstelling van een ‘Britse’ lord in avondkostuum, inclusief hoge hoed. Om hem heen zijn bedienden: een pin-up girl (het Russische radiostation Dozjd), een ober met een fles champagne (nieuwssite RBK) en een bediende, die de schoenen van de lord poetst – oppositiekrant Novaja Gazeta. „De ‘onafhankelijke media”, staat er onder de voorstelling, „bieden hun buitenlandse sponsoren elke gewenste dienst.’’

Bij de Novaja Gazeta werd er luchtig gereageerd op de protestactie. De oppositiekrant is erger gewend – in 2006 werd redactrice Anna Politkovskaja vermoord. Dat neemt niet weg dat het lijkt of er een campagne gaande is, en die campagne heeft waarschijnlijk te maken met MH17. Op 13 oktober publiceert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn rapport over de oorzaak van de vliegramp. De kans dat de conclusies richting Rusland wijzen, is groot. Maar het is de vraag of de Russische burgers dat nieuws zo te horen krijgen. Vrijwel alle Russische media staan onder controle van het Kremlin, en in de afgelopen maanden hebben kranten en televisiestations steeds weer nieuwe versies van de ramp gebracht. De laatste versie: MH17 is opgeblazen door de CIA.

Maar sommige media lopen nog niet aan de leiband. In de afgelopen weken heeft Novaja Gazeta uitputtend onderzoek gedaan naar MH17 – ook naar de Russische verklaringen voor de ramp. Maar dat stond niet in een stuk van Izvestia. Vorige week meldde deze (Kremlingezinde) krant dat Novaja Gazeta in 2012 subsidie kreeg van de Nederlandse ambassade. Geen geheim, maar openbare informatie. Maar volgens Izvestia is het opvallend hoe vaak de krant geschreven heeft over MH17. „De Nederlanders kunnen via de Novaja Gazeta hun standpunten naar voren brengen”, zo meldde een expert aan de krant. „Ook over de verongelukte Boeing.”

    • Steven Derix