Dit is een artikel uit het NRC-archief
Gesloten liveblog

Evacuatie VUmc duurt nog tot diep in de nacht

Het VU medisch centrum (VUmc) evacueert alle 339 patiënten naar ziekenhuizen in de omgeving vanwege grote wateroverlast. Lees de ontwikkelingen van vandaag terug in ons liveblog.

De belangrijkste nieuwsontwikkelingen op een rij

We stoppen ermee voor vandaag. De evacuatie van de resterende patiënten is in volle gang en duurt naar alle waarschijnlijkheid tot diep in de nacht. Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Vanochtend rond 07.00 uur knapte een hoofdwaterleiding op de hoek van de Van der Boechorstraat. In korte tijd veranderde de straat in een kolkende rivier, waarbij meerdere auto's werden meegesleurd. De oorzaak van de geknapte waterleiding is nog altijd onbekend.
 • Al snel bleek dat ook het VU medisch centrum (VUmc) grote overlast had van het overvloedige water. In eerste instantie moesten de spoedeisende hulp en de polikliniek dicht. Ook werd zowel de normale als de noodstroomvoorziening afgesloten uit angst voor kortsluiting en brand. Doordat de website van het ziekenhuis eruit lag, verliep de communicatie van het VUmc via Twitter. Inmiddels is de site weer in de lucht, en wordt het laatste nieuws gemeld op www.vumc.nl/wateroverlast
 • Rond 11.00 uur vanmorgen maakte waterbeheerder Waternet bekend dat het lek in de leiding gedicht was. De overstroming heeft grote schade aangericht aan de openbare weg. Er is een groot gat van 50 vierkante meter ontstaan waarin twee auto's (deels) zijn weggezakt. Waternet verwacht dat de herstelwerkzaamheden zo'n 5 tot 6 dagen gaan duren.
 • Ook de schade aan het ziekenhuis is aanzienlijk. De onderste twee verdiepingen komen onder water te staan. Daar staan een aantal vitale voorzieningen voor het ziekenhuis, zoals ICT- en stroomvoorzieningen. Ook de postkamer, linnenkamer, keuken, parkeergarage, kledingruimte en het mortuarium staan blank. Het mortuarium is "vies en onveilig", aldus directeur Medische Zaken Pieter ter Wee, maar er zijn geen lijken nat geworden. Nog altijd wordt er water met waterpompen en -stofzuigers weggehaald, waarbij ook het leger helpt. De twee ondergrondse verdiepingen zitten onder de moddersporen. Ook de kleding van medewerkers van het ziekenhuis is doorweekt. Ze zullen in werkkleding naar huis moeten.
 • Het belangrijkste onderdeel dat is geraakt is het ketelhuis. Daar wordt water in stoom omgezet dat wordt gebruikt voor de verwarming van het ziekenhuis en de sterilisatie van apparatuur. Omdat het herstel van deze voorziening enige tijd gaat duren kon het ziekenhuis goede zorg voor zijn patiënten niet garanderen. Daarop werd besloten het complete ziekenhuis te evacueren. Dit werd bekend gemaakt door voorzitter van de Raad van Bestuur Wouter Bos tijdens een persconferentie rond het middaguur.
 • De evacuatie betekent dat voor 339 patiënten een nieuw onderkomen moet worden geregeld. Buiten het VUmc staat een lange rij met ambulances die daarvoor moeten zorgen. Ze worden onder politiebegeleiding naar hun bestemming gebracht. De patiënten met hoge prioriteit, zoals vijf hartpatiënten en twaalf pasgeboren baby's, worden het eerst ergens anders heengebracht. Er gaan 125 tot 150 mensen naar het AMC, 50 mensen naar het Slotervaart Ziekenhuis, enkele tientallen patiënten worden naar het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het OLVG gebracht en voor kankerpatiënten heeft het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een vleugel geopend. Anderen gaan buiten de stadsgrenzen: zo gaan er 95 naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht, twaalf naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen, vijf naar het Medisch Centrum Alkmaar, een naar het LUMC in Leiden en ook minstens een naar het ziekenhuis in Almere.
 • De evacuatie verloopt langzamer dan gepland doordat er maar twee liften beschikbaar zijn in het VUmc, die bovendien maar deels werken. Ze gaan langzamer dan normaal omdat ze handmatig bediend moeten worden. Het werkt zeer vertragend omdat er per lift maar één bed inpast. Sommige patiënten moeten vanaf de achtste en negende verdieping naar beneden gebracht worden. Inmiddels zijn er meer dan 235 patiënten geëvacueerd.
 • De overlast bij het VUmc heeft ook voor grote overlast gezorgd voor het verkeer en het openbaar vervoer. Zo zijn de afritten bij het Olympisch Stadion in Amsterdam van de A10 afgesloten en staan er grote files op de ringweg rondom Amsterdam. Trams 16 en 24 reizen maar tot het Haarlemmermeerstation, en ook buslijn 24 is verkort.
 • Het VUmc blijft in ieder geval tot en met morgen gesloten, ook de polikliniek. Enige uitzondering zijn de afdeling radiotherapie en het IVF-centrum. Familie en andere geïnteresseerden kunnen informatie inwinnen via het noodnummer dat het VUmc heeft opgezet: 0800 - 020 0998. Het VUmc kan je ook volgen via Twitter of op hun website.

Roundup: niet voor middernacht klaar

Het lijkt erop alsof de gehoopte deadline van middernacht voor het evacueren van alle patiënten uit het VUmc niet gehaald gaan worden. Ruim een half uur geleden moesten nog 270 patiënten worden overbracht naar andere ziekenhuizen. Ze gaan naar ziekenhuizen in de hele regio: onder andere in Almere, in Utrecht, naar het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en het AMC. De evacuatie wordt vertraagd doordat niet alle liften werken, en degene die werken slechts handmatig bediend kunnen worden.

In het ziekenhuis zelf wordt nog altijd water weggepompt. De moddersporen zitten over de gehele ondergrondse verdiepingen en medewerkers zijn gedwongen in hun werkkleding naar huis te gaan aangezien de kleedruimtes onder water staan. Het gaat volgens Waternet nog 5 tot 6 dagen duren totdat het wegdek rondom de Boelelaan is opgeknapt. Het VUmc blijft in ieder geval tot en met morgen nog dicht. Boosdoener is het ketelhuis, dat onder andere voor de watervoorziening, verwarming en sterilisatie in het ziekenhuis zorgt.

Nog 270 te gaan

Twitter avatar ingmarvriesema Ingmar Vriesema Nog 270 patiënten te evacueren, zegt Wouter Bos, vz RvB VUmc, zojuist op persconferentie.

Maar twee liften beschikbaar

Er zijn maar twee liften beschikbaar in het VUmc, die bovendien maar deels werken. Ze gaan langzamer dan normaal omdat ze handmatig bediend moeten worden. Het werkt zeer vertragend omdat er per lift maar één bed inpast. Sommige patiënten moeten vanaf de achtste en negende verdieping naar beneden gebracht worden.

Twitter avatar ingmarvriesema Ingmar Vriesema Evacuatie gaat, zegt Bos, "tergend langzaam". Liften doen het niet. Op twee na. Die worden gehesen, met de hand. En het is 1 bed per lift.

Militair hospitaal in Utrecht

95 van de 339 patiënten die moeten worden overgeplaatst worden naar het Calamiteitenhospitaal, een speciaal militair ziekenhuis in Utrecht, gebracht. Dat werd zojuist bekend tijdens een persconferentie. Een team artsen van VUmc is geselecteerd om de patiënten te vergezellen om hen te ondersteunen in de zorg.

Twitter avatar calhosp Calamiteitenhosp. Het @calhosp van @UMCUtrecht & @Defensie opent voor opvang geëvacueerde patiënten van @VUmc http://t.co/StQ1fpV86t http://t.co/sfIFOMXSTX

Nieuwe persconferentie

Er is momenteel een nieuwe persconferentie gaande in het VUmc over de stand van zaken wat betreft de evacuatie. Er zijn tot nu toe 63 patiënten geëvacueerd. Onder hen een aantal hartpatiënten en pasgeboren baby's. Een ander deel van de patiënten is vervroegd uit het ziekenhuis ontslagen. Ook werd bekend dat het VUmc in ieder geval morgen nog gesloten blijft.

Twitter avatar VUmcAmsterdam VUmc Update wateroverlast: Inmiddels zijn er 63 patiënten weg uit VUmc. VUmc is morgen gesloten. Zie http://t.co/9h53GJi3Cx voor onze update

Tramroutes ingekort

Tramlijnen 16 en 24, die normaal tot aan het VUmc rijden, zijn ingekort door het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. Ze rijden nu tot het Haarlemmermeerstation en keren daar om. Ook buslijn 62 is ingekort.

Twitter avatar GVBnieuws GVB Amsterdam Trams 16 en 24 rijden door wateroverlast bij VU ingekort tot Haarlemmermeerstation. Bus 62 rijdt andere route. Kijk op gvb.nl voor reisinfo

Moddersporen overal

In de gangen zijn de moddersporen op de vloer te zien, terwijl mannen met waterstofzuigers en waterpompen de vloeren proberen droog te krijgen.

Foto NRC

De gang op verdieping -1 in het VUmc. Foto NRC

Foto NRC

Met een waterpomp wordt getracht het waterpeil van 1,5 meter hoog naar beneden te brengen. Foto NRC

Foto's van binnen

Binnen in het ziekenhuis is de chaos op de ondergrondse verdiepingen groot. Het personeel weet ook niet wat het ziet en lopen met opgestroopte broekspijpen en blote voeten rond. Ze moeten naar alle waarschijnlijkheid in uniform naar huis, want de kleedruimtes staan nog onder water en hun persoonlijke kleren zijn doorweekt.

Foto NRC

De kleedruimtes op verdieping -1 in het VUmc. Foto NRC

Foto NRC

Een verpleegkundige heeft de broekspijpen opgestroopt. Foto NRC


60 tot 80 operaties geannuleerd

Alle operaties in het VUmc zijn vandaag geannuleerd. Voor elke van de achttien operatiekamers stonden meerdere operaties gepland, wat het totaal op 60 tot 80 operaties brengt. Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van het VUmc, bood tijdens de persconferentie aan het begin van de middag zijn excuses aan aan de patiënten die hierdoor gedupeerd worden.

Twitter avatar shdevoogt Sam de Voogt Voorzitter RvB Wouter Bos: excuses aan de mensen die operatie voor de boeg hadden

339 patiënten in VUmc ten tijde van overlast

In totaal had het VUmc vandaag 339 patiënten in huis op het moment dat een breuk in de hoofdwaterleiding vanmorgen voor grote problemen zorgde. Dat meldt het ziekenhuis op zijn website. Alle hartpatiënten zijn inmiddels overgebracht, evenals de kinderen. Sommige patiënten kunnen ontslagen worden, dat wordt nu per afdeling ingeschat. Bij overplaatsing wordt goed gekeken naar het type zorg dat de patiënt nodig heeft.

Twitter avatar VUmcAmsterdam VUmc Update: Evacuatie VUmc gestart. In totaal 339 patiënten. Bij overplaatsing wordt rekening gehouden met type zorg. Zie http://t.co/9h53GJi3Cx

Onderzoeksraad voor Veiligheid ter plekke bij VUmc

Bij het VUmc zijn zojuist onderzoekers aangekomen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, zo laat de organisatie weten via Twitter. Het gaat volgens een woordvoerder om een verkennend onderzoek, waarbij gekeken wordt welke lessen er getrokken kunnen worden uit de afhandeling van de overlast. Als de informatie erom vraagt, wordt er volgens de woordvoerder een vervolgonderzoek opgestart.

Twitter avatar Onderzoeksraad Onderzoeksraad Onderzoekers aanwezig bij VU Medisch Centrum in Amsterdam voor verkennend onderzoek.

Herstel waterleiding duurt langer dan gedacht

Het water bij de Zuidas is inmiddels weggepompt, zo meldt waterbeheerder Waternet. Het herstel van het wegdek rondom de De Boelelaan gaat wel langer duren dan verwacht; oorspronkelijk ging Waternet uit van twee tot drie dagen.

Twitter avatar Waternet Waternet Het water bij de #Boelelaan is weg. De herstelwerkzaamheden duren langer dan gedacht: ongeveer 5-6 dagen.

VUmc opent noodnummer voor patiënten

Het VU Medisch Centrum heeft een noodnummer geopend voor vragen rondom patiënten:

0800 0200998.

Poliklinieken ook morgen gesloten

De afspraken op de polikliniek van morgen zullen ook niet doorgaan, met uitzondering van de afdeling radiotherapie en het IVF-centrum. Zo meldt het VUmc op zijn website:

"Patiënten die een afspraak hebben worden door de afdeling gebeld om een nieuwe afspraak te maken. Op dit moment is nog niets bekend over de verloop van de rest van de week. Blijf dit bericht op www.vumc.nl/wateroverlast in de gaten houden voor het meest actuele nieuws."

Patiëntenvervoer VUmc komt langzaam op gang

Nog altijd staat er een lange rij ambulances te wachten voor het VU medisch centrum. Volgens een woordvoerder is dit op zich niet verwonderlijk, omdat de voorbereiding voor het vervoer nog in volle gang is.

"Op dit moment hebben we een 'war room' ingericht, waarin we alle voorbereidingen treffen voor het vervoer. Denk aan patiëntendossiers en welke medicatie een patiënt nodig heeft. Ook wordt er gekeken naar of het opvangende ziekenhuis voldoende zorg kan bieden. Zo niet, dan moet er een van onze artsen mee."

Bij het VUmc hoopt men dat het vervoer van patiënten tegen het eind van de middag op gang komt.

Twitter avatar ingmarvriesema Ingmar Vriesema Agenten staan klaar bij uitrit ambulance. http://t.co/lrrfeZxWGD

Lange rij ambulances voor VUmc

Voor het VUmc staan 28 ambulances te wachten om patiënten te vervoeren naar ziekenhuizen in de buurt. De ambulances komen uit het hele land; naast ambulances uit de Amstelland zijn er ziekenwagens uit de veiligheidsregio's Kennemerland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Flevoland, Utrecht en Hollands Midden.

NRC-verslaggever Ingmar Vriesema staat bij het VUmc sprak met chauffeurs.

"Twee chauffeurs hadden er al een rit opzitten naar het Flevoziekenhuis in Almere. Er staan ook motoragenten voor het VUmc, die op verzoek van de ambulancechauffeurs voor hen uitrijden om ruimte te maken op de snelweg. Op de Ring A10 staat nog steeds file omdat de afrit is afgezet."

Twitter avatar ingmarvriesema Ingmar Vriesema De chauffeurs wachten, praten, lunchen http://t.co/yn946spQmD

Er zijn ambulances genoeg, maar de meeste chauffeurs hebben er nog niet meer dan één rit opzitten, terwijl sommigen al sinds vanmorgen 09.00 uur staan te wachten.

"Volgens de chauffeurs kost het veel tijd om uit te zoeken welke patiënt waarheen moet, en om mensen van hogere etages naar beneden te krijgen omdat de liften niet werken. Een van de chauffeurs sprak over een kind dat met veel moeite van een van de hogere etages naar beneden werd gehaald."

(Klik op de link om de video af te spelen)

Twitter avatar ingmarvriesema Ingmar Vriesema Motoragenten die, drie per wagen, de ambulances begeleiden. Hier rijden ze richting eerste hulp. http://t.co/Mxmxko41pQ

Evacuatie komt op gang

Tientallen ambulances zijn bij het VUmc begonnen met de evacuatie van patiënten.

Twitter avatar shdevoogt Sam de Voogt Ze staan er niet voor niets: 1 vd ambulances hier heeft patiënt van spoedeisende hulp naar ziekenhuis Almere gebracht http://t.co/9kSMMlL8kG

Lichamen in mortuarium niet nat geworden

De overstroming heeft ook het mortuarium van het VUmc getroffen. Daar zijn volgens de directeur medische zaken van het VUmc geen lichamen nat geworden.

Twitter avatar shdevoogt Sam de Voogt Directeur medische zaken VUmc: geen lijken in mortuarium nat geworden. Stond wel water tot kniehoogte, inmiddels leeggepompt

Vijftien tot twintig ziekenhuizen helpen mee met opvang

De ongeveer vijfhonderd patiënten worden opgevangen in ziekenhuizen in de regio. Volgens een woordvoerder van het VUmc doen er vijftien tot twintig ziekenhuizen in de regio Amsterdam mee.

"Het AMC gaat veel kinderen opvangen en ziekenhuis Amstelland in Amstelveen neemt met name patiënten van onze afdeling oncologie op."

Ook is het niet uitgesloten dat andere academische ziekenhuizen buiten Amsterdam, zoals het UMC in Utrecht, mee gaan helpen met het opvangen van de patiënten.

Daarbij zullen in principe geen traumahelikopters worden ingezet, zo lang dat niet nodig is. Volgens de woordvoerder gaat het om een geplande actie, waarbij alleen ambulances worden ingezet.

Volgens de woordvoerder is het streven om nog voor middernacht, en anders morgen, alle patiënten geëvacueerd te hebben.

Eigenaar van opgeslokte auto: 'hoorde het van collega'

Een schoonmaker van de nabijgelegen tandheelkundeopleiding ACTA zag toe hoe zijn auto bijna werd opgeslokt door een groot zinkgat, op de plek waar de waterleiding het begaf.

Voor NRC is Sam de Voogt ter plekke, hij sprak met de eigenaar van de auto.

Twitter avatar shdevoogt Sam de Voogt Eigenaar groene Peugeot 206 (die er half inligt) gesproken. Is schoonmaker bij ACTA, hoorde het van zijn collega 1/2 http://t.co/B2lhqFS66x

Twitter avatar shdevoogt Sam de Voogt Auto stond tot aan zijn bovenste achterlicht onder water. Had hem 5 jr geleden 2ehands gekocht. Heeft alleen een WA-verzekering

'Oorzaak gesprongen leiding nog onduidelijk'

De oorzaak van de gesprongen hoofdwaterleiding is nog niet duidelijk, zo meldt de gemeente Amsterdam.

"Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe de schade precies is ontstaan en wie daarvoor aansprakelijk is. De prioriteit ligt bij de hulpverlening aan het ziekenhuis en het wegpompen van het water. Op dit moment wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd."

Verklaring VUmc: Beddenhuis gesloten

Kort voor de persconferentie wordt de volgende verklaring uitgegeven door het VUmc.

"Vanochtend vroeg is een hoofdwaterleiding van Waternet geknapt. Dit heeft grote gevolgen voor VUmc. Door de wateroverlast zijn er cruciale, infrastructurele onderdelen defect geraakt. Stoom, warm water en verwarming zijn nu niet stabiel. Er is daarom besloten het beddenhuis van VUmc te sluiten. Alle basisfuncties in het ziekenhuis doen het nog en de zorg voor de patiënten is niet in gevaar. Omdat echter onduidelijk is hoe lang dit gaat duren, is besloten patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen."

Dit is wat we nu weten

 • Vanmorgen ging het mis op de hoek van de Van der Boechorststraat, toen de hoofdwaterleiding sprong. De straat veranderde volgens ooggetuigen voor korte tijd in een snelstromende rivier.
 • Het VUmc moest door de overstromingsproblemen de acute afdelingen en de polikliniek sluiten. Doordat de website eruit lag, verliep de communicatie via Twitter.
 • Rond 11.00 uur vanmorgen maakte waterbeheerder Waternet bekend dat het lek in de leiding gedicht was.
 • De schade aan het ziekenhuis is aanzienlijk. De onderste twee verdiepingen, waar veel technische ruimtes zijn ingericht, staan onder water. Een rij ambulances staat al klaar om patiënten te evacueren.
 • Defensie helpt mee met het wegpompen van het water. Waternet maakt bekend dat de herstelwerkzaamheden twee tot drie dagen kunnen duren.
 • Tijdens een persconferentie maakt bestuursvoorzitter van het VUmc Wouter Bos bekend dat het hele ziekenhuis ontruimd wordt, omdat het niet duidelijk is of de zorg aan patiënten gegarandeerd kan blijven.

VUmc wordt ontruimd door wateroverlast

Het VU medisch centrum gaat alle 500 patiënten die momenteel zijn opgenomen, evacueren naar omliggende ziekenhuizen. Dat maakte bestuursvoorzitter Wouter Bos zojuist bekend op een persconferentie. Doordat het ketelhuis van het ziekenhuis onder water staat, bestaat het risico op kortsluiting als alle apparatuur weer wordt opgestart.