Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Felix Rottenberg uit kritiek op Samsom - ‘Asscher heeft het in zich’

Felix Rottenberg.
Felix Rottenberg. Hollandse Hoogte / Rink Hof

Felix Rottenberg, die voor de PvdA de selectiecommissie voor de Tweede Kamer leidt, noemt Diederik Samsom in een interview met Vrij Nederland deze week “de bedrijfsleider van het kabinet”. Hij vindt Asscher geschikter als lijsttrekker.

Rottenberg verwacht dat na de verkiezingen in maart 2017 een “veel kleinere” fractie overblijft, zegt hij in het gesprek waaraan ook SP-voorzitter Jan Marijnissen deelneemt. Verder heeft Samsom volgens Rottenberg na de verkiezingen van 2012 veel te snel een kabinet gevormd met de VVD. “Het waren overhaaste ondoordachte onderhandelingen.” Hij noemt het strategisch “heel onverstandig”. “

Ik heb nooit begrepen waarom Diederik zich er meteen bij neer heeft gelegd dat de VVD niet ook met de SP wilde praten.”

Volgens Rottenberg is de positie van de PvdA “door dit kabinet structureel aangetast”. Hij voegt eraan toe:

“Daar moeten we radicale conclusies uit trekken, anders worden we weggevaagd. Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat ís niet zo!”

Kritiek Rottenberg ‘behoorlijk heftig’

Openlijke kritiek op de eigen partij past in een lange PvdA-traditie, zegt onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet:

“Zeker Felix Rottenberg, die twintig jaar geleden exact hetzelfde deed, door kritiek te uiten op factievoorzitter Thijs Wöltgens. Het past bij de manier waarop Rottenberg opereert: het is een uitgesproken man met een uitgesproken mening.”

Toch is de kritiek van Rottenberg “behoorlijk heftig”, zegt Niemantsverdriet, die zich overigens baseert op de quotes die persbureau ANP naar buiten bracht.

“Er moet een reactie op komen. De nucleaire optie is dat dit zorgt voor een dynamiek die leidt tot het vertrek van Samsom. Een andere optie is dat Rottenberg op de een of andere manier zijn woorden terugneemt, spijt betuigt of zelfs opstapt. Want Samsom zal als politiek leider een statement moeten maken. Zijn gezag wordt hiermee dramatisch ondermijnd.”

‘Lodewijk Asscher heeft het in zich

Overigens gaat Rottenberg formeel niet over de lijsttrekker, maar alleen over de Kamer. Hij is aangesteld om nummer 2 tot en met nummer 80 op de lijst te zetten. Rottenberg heeft dus niet de macht om Samsom af te zetten, maar zijn commissie maakte wel het profiel van de nieuwe lijsttrekker. Die moet, volgens Rottenberg, een linksere koers kunnen uitdagen.

“Lodewijk Asscher is daar heel actief mee bezig. Die heeft het in zich.”

Rottenberg noemt het “dapper” dat Samsom “deze coalitie overeind probeert te houden”.

“Hij is een ecologisch bewogen man die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van duurzaamheid in een volgend kabinet. Maar als fractievoorzitter heeft hij weloverwogen het risico genomen een verdedigende rol te spelen in plaats van een aanvallende.”

De achterliggende vraag is in hoeverre Samsom nog in staat is deze coalitie te dragen, zegt Niemantsverdriet:

“De PvdA heeft drie verkiezingsnederlagen op rij geleden. Samsom is telkens aangebleven, onder het mom van: de kiezer moet mij na vier jaar afrekenen. Die tactiek leek te werken; na de derde nederlaag, na de provinciale Statenverkiezingen van dit voorjaar, bleef het relatief rustig in de partij. Maar nu dient de vraag zich aan of Samsom nog wel aan kan blijven, met zo veel onrust binnen de partijtop. Kan de PvdA overeind blijven als Samsom lijsttrekker blijft?”

Samsom: ik heb hier geen tijd voor

De NOS vroeg Samsom voor de fractievergadering naar een reactie op de kritiek. Daar had hij “echt even geen tijd voor”, zei hij.

“We zijn bezig met zaken als het vluchtelingenprobleem en het aantrekken van de werkgelegenheid. Daar wil ik eigenlijk al mijn aandacht op richten.”

Het gebeurt in de PvdA wel vaker dat je elkaar scherp probeert te houden, zei hij. “Soms wat tactischer dan een andere keer.”

Spekman kritisch op samenwerking VVD

Ook partijvoorzitter Hans Spekman liet zich zaterdag in een interview met de Volkskrant kritisch uit over de regering met de VVD.

“Wij moeten weer diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan. Samen hebben we dit land door de crisis getrokken. Maar nu gaat het erom of PvdA en VVD een nieuw samen kunnen vinden. Doorgaan op de weg van individualisering en het snelle geld zie ik niet zitten. De wereld van Halbe Zijlstra is niet de wereld van de PvdA.”

Zo uitte hij kritiek op het ministerschap van partijgenoot Jet Bussemaker (onderwijs):

“Jet gaat te veel mee in dat rendementsdenken, ze zit in het kabinet te veel aan de kant van de VVD. De wereld op z’n kop. Als ze geen wending maakt, moet onze fractie haar corrigeren vanuit de Tweede Kamer.”

Over Samsom was Spekman wel positief. “Ik denk dat Diederik een comeback kan maken. Daar heeft hij de kwaliteiten voor”, zei hij.

Onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Dus Hans Spekman, die het haatte hoe Cohen werd weggewerkt, heeft Rottenberg aangesteld die nu Samsom begint weg te werken:de PvdA is liefde