Korea’s houden eind oktober familieherenigingen

Noord-Korea en Zuid-Korea gaan tussen 20 en 26 oktober weer families herenigen die sinds de Koreaanse Oorlog gescheiden leven, maakte Zuid-Korea vanmorgen bekend. In augustus hadden de landen bij het sluiten van een akkoord al afgesproken om weer families bij elkaar te gaan brengen.

De Koreaanse Kim Sung-yun (95) die in Zuid-Korea woont en haar jongere zus die in Noord-Korea woont Kim Suk-ryeo (79) tijdens hun kortdurende hereniging vorig jaar.
De Koreaanse Kim Sung-yun (95) die in Zuid-Korea woont en haar jongere zus die in Noord-Korea woont Kim Suk-ryeo (79) tijdens hun kortdurende hereniging vorig jaar. Foto EPA/YONHAP

Noord-Korea en Zuid-Korea gaan tussen 20 en 26 oktober weer families herenigen die sinds de Koreaanse Oorlog gescheiden leven, zo maakte Zuid-Korea vanmorgen bekend. In augustus hadden de landen bij het sluiten van een akkoord na opgelopen spanningen, al afgesproken om weer families bij elkaar te gaan brengen.

In een verklaring zei het Ministerie van de Eenwording in Zuid-Korea dat “het zuiden en het noorden de wil delen om dit humanitaire vraagstuk op te lossen”.

Het is nog niet bekend gemaakt nu hoeveel Koreanen eind oktober de kans zullen krijgen elkaar te zien. Ongeveer 130.000 Zuid-Koreanen hebben hebben bij de regering aangegeven in 1988 dat ze familie hebben in Noord-Korea. Daarvan zouden er nog maar 66.000 in leven zijn. De ontmoetingen zullen plaatsvinden op de berg Kumgang, vlakbij de grens, waar ook de vorige herenigingen plaatsvonden.

Stoppen propaganda in ruil voor excuus

In de weken voorafgaand aan het akkoord waren de spanningen tussen beide landen in korte tijd flink opgelopen. Twee Zuid-Koreaanse militairen raakten vorige maand zwaargewond toen een mijn ontplofte, die volgens het land van Noord-Korea afkomstig was. Maar het stalinistische land zei dat Zuid-Korea zelf verantwoordelijk was voor de explosie.

Vervolgens beschoot Noord-Korea de luidsprekers bij de grens, die recent weer waren aangezet door Zuid-Korea en die anti-communistische retoriek uitzenden. Na meer dan twee dagen overleg bood Noord-Korea excuses aan voor het plaatsen van de landmijn bij de grens. In ruil daarvoor zette Seoul de anti-Noord-Koreaanse propagandaluidsprekers weer uit.

Vorige reünie was in 2014

Noord- en Zuid-Korea verkeren officieel nog altijd in oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) eindigde in een wapenstilstand die nu al ruim zes decennia aanhoudt. De scheiding tussen beide landen heeft ertoe geleid dat duizenden families sindsdien ook van elkaar gescheiden zijn. Familiereünies zijn in al die jaren spaarzaam geweest. Vorig jaar februari konden 170 Koreanen, die zeker zestig jaar niet meer hadden gezien, elkaar korte tijd in de armen sluiten. Het was een emotioneel weerzien.

    • Anouk Eigenraam