Koning krijgt rol in lobby voor zetel Veiligheidsraad

Foto ANP / Bart Maat

Niet premier Rutte, maar koning Willem-Alexander zal eind deze maand in New York namens Nederland een toespraak houden bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties . Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd deze jaarlijkse bijeenkomst toespreekt, waar staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld elkaar treffen. Omdat de VN dit jaar 70 jaar bestaan, worden extra veel hoge gasten verwacht.

Belang dat Nederland hecht aan VN onderstreept

Doorgaans spreekt namens Nederland de premier, of de minister van Buitenlandse Zaken als de premier verhinderd is (wat in verband met Prinsjesdag vaak het geval is). Maar nu Nederland campagne voert om een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad te krijgen in 2017 en 2018, heeft het kabinet besloten om de koning naar voren te schuiven. Hiermee wordt het belang dat Nederland hecht aan de VN onderstreept aan de vooravond van de stemming voor de Veiligheidsraad, stelt de RVD in een persbericht.

Die stemming vindt volgend voorjaar plaats. Er zijn dan twee zetels te verdelen voor landen van de zogeheten groep ‘West-Europa en andere landen’, waar Nederland toe behoort. Naar die twee zetels dingen drie landen, behalve Nederland ook Italië en Zweden.

Prominentere plek op de sprekerslijst

De komst van de koning naar de VN geeft Nederland een prominentere plaats op de sprekerslijst dan anders het geval was geweest. De openingszitting duurt vele dagen, maar de belangrijkste sprekers komen de eerste dag aan de beurt. Omdat staatshoofden in het protocol hoger staan dan regeringsleiders, mag Willem-Alexander op maandag 28 september spreken, dezelfde dag waarop secretaris-generaal Ban Ki-moon, president Obama en president Poetin het woord krijgen.

Nederland was vijf keer eerder lid van de Veiligheidsraad, voor het eerst in 1946, toen de VN net waren opgericht, de laatste keer was van 1999 tot en met 2000.

De delegatie naar de VN zal behalve uit de koning bestaan uit koningin Máxima, premier Rutte, de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Rutte spreekt op 26 september de speciale VN-top over de zogeheten ´duurzame ontwikkelingsdoelen’ toe, de nieuwe doelstellingen van de VN voor onder meer bestrijding van armoede, honger en milieuvervuiling waar de 193 lidstaten van de VN zich in New York aan zullen verbinden.

    • Juurd Eijsvoogel