Kinderopvang wordt snel enkele tientjes goedkoper

Het kabinetsplan om de toeslag voor BSO en crèche te verhogen kan op instemming rekenen van bijna alle partijen.

Alle werkende ouders met kinderen in de opvang krijgen vanaf 1 januari 2016 meer kinderopvangtoeslag. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gisteravond laten weten aan de Tweede Kamer. De verhoging hoort bij de plannen die het kabinet volgende week op Prinsjesdag presenteert en kost Rutte II per jaar 290 miljoen euro.

Het grootste voordeel – zo’n 30 procent – gaat naar gezinnen met een inkomen vanaf zo’n 50.000 euro per jaar (1,5 keer modaal): zij krijgen ruim honderd euro per maand meer dan nu, als ze twee kinderen hebben die drie dagen in de week naar de crèche gaan. Wie twee kinderen in de naschoolse opvang heeft, drie dagen per week, kan 56 euro per maand verwachten.

Asscher komt volgens zijn woordvoerder nu al met deze verhoging omdat er morgen in de Tweede Kamer een debat is over de kinderopvang en hij haast wil maken met het invoeren van de verhoging. Het ministerie gaat ervan uit dat het inkomensvoordeel ertoe leidt dat er in de opvang 19.000 kinderen bij komen. Eerder lekte uit dat Rutte II 60 miljoen euro uittrekt om alle kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud twee dagdelen per week kinderopvang te bieden, ook als de ouders niet werken.

Asscher heeft voor zijn plan geen steun nodig van de oppositie, omdat de verhoging wordt geregeld in een ‘algemene maatregel van bestuur’. Hij zal die woensdag wel met de Tweede Kamer bespreken. CDA en D66 willen nu nog niet reageren. De SP steunt de verhoging. „Elk dubbeltje dat naar de kinderopvang gaat, steunen wij”, zegt Kamerlid Tjitske Siderius. „De sector heeft het de afgelopen jaren heel zwaar gehad door de bezuinigingen. Maar ik baal ervan dat inkomens vanaf anderhalf keer modaal meer krijgen dan de lagere inkomens.”

Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het „heel positief” dat er meer geld komt voor opvang. „Maar ik ben er kritisch over dat het grootste deel naar de hoge inkomens gaat.”