‘Kabinet maakt 100 miljoen vrij voor opleiding personeel verpleeghuizen’

Het kabinet maakt zou 100 miljoen euro vrijmaken voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen, melden verschillende media. “Het lijkt niet op te kunnen in de ‘feestbegroting’ die het kabinet volgende week dinsdag pas echt presenteert”, schrijft NRC-redacteur Emilie van Outeren.

Een bewoonster van woonzorgcentrum Houthaghe. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet maakt ruim 100 miljoen euro vrij voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen, schrijft persdienst ANP op gezag van bronnen op het Binnenhof, na berichtgeving van de NOS. De plannen moeten op Prinsjesdag gepresenteerd worden.

In de aanloop naar Prinsjesdag lekt vrijwel elke dag een van de stukken uit. Er is veel ‘goed nieuws’: gratis crèche voor alle peuters, minder hoge ziektekostenpremies dan verwacht. Meer geld voor defensie en verpleeghuizen. Alle inkomensgroepen zouden er in 2016 op vooruit gaan.

Het lijkt niet op te kunnen in de ‘feestbegroting’ die het kabinet volgende week dinsdag pas echt presenteert. Na jaren van economische malaise wijzen alle prognoses op stevige groei en kan het kabinet dus weer geld uitgeven in plaats van bezuinigen, schrijft NRC-redacteur Emilie van Outeren in nrc.next. Toch is het “onzin dat geen enkele Nederlander volgend jaar effectief minder te besteden zal hebben dan dit jaar”.

“De ramingen van het Centraal Planbureau houden er immers geen rekening mee of iemand een kind krijgt, van zijn partner scheidt of zijn baan verliest. ‘Er is in het leven natuurlijk heel veel waar de politiek geen invloed op heeft’, zegt honorair hoogleraar Flip de Kam, gespecialiseerd in de economie van de publieke sector. ‘Daarnaast zijn er steeds meer zelfstandigen die lastig in een puntenwolk te vangen zijn.’”

Lees verder in nrc.next: Er valt geld te verdelen. Maar wie krijgt het? Over de prognoses. Hoe ziet de situatie eruit?
    • Sterre van der Hee