Journalist Fréderike Geerdink vrijgelaten

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink na haar rechtszaak in Diyarbakir, Turkije. Foto EPA

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is vrijgelaten, zo zegt haar advocaat tegen de NOS. Geerdink werd dit weekend in Turkije gearresteerd, tegelijk met een groep van 32 Koerdische activisten. Volgens het leger waren ze in verboden gebied.

De autoriteiten zeiden dat ze werd opgepakt omdat ze gevaar liep. Een regeringsfunctionaris over haar arrestatie:

“Ze is niet opgepakt voor haar journalistieke werk. Fréderike bevond zich weliswaar in een veilige zone, maar daar werd toch gevonden. We konden haar veiligheid niet garanderen. Daarom is ze aangehouden. Het onderzoek gaat door.”

reportage over activisten

Geerdink maakte een reportage over een groep die zich ‘het menselijk schild’ noemt, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning vanuit Turkije.

“Dat zijn activisten, vaak ook politiek actief bij de pro-Koerdische partij HDP, die op plekken gaan zitten waar het Turkse leger operaties uitvoert. Ze zeggen dat ze zo geweld willen voorkomen en burgers beschermen. Ze willen daarmee door gaan tot er een wapenstilstand is. Het Turks leger ziet de activisten als handlangers van de PKK, omdat ze het moeilijker maken die effectief aan te vallen.”

eerder opgepakt

Geerdink woont in Diyarbakir, de informele Koerdische hoofdstad in Turkije. Vanuit daar maakt ze vooral verhalen over de grote Koerdische minderheid. In april dit jaar moest ze voor de rechter verschijnen op verdenking van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Haar teksten en tweets zouden pro-PKK zijn. De rechter sprak haar vrij. Een paar dagen later ging de aanklager in hoger beroep. Dat is nog niet afgerond.

NVJ-secretaris Thomas Bruning stelt dat Turkije niet meer geïnteresseerd lijkt in persvrijheid. Op het gebied van persvrijheid is de reputatie van het land zeer slecht. “De situatie was al zorgelijk voor Turkse media”, zegt hij op de website, “maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen.”

Lees ook in nrc.next: Ze zit weer in de Turkse gevangenis, over de arrestatie van Geerdink.
    • Sterre van der Hee