Bij verstek twitteren uit Syrië

Hatim R., verdachte in het grote terrorismeproces dat gisteren in Amsterdam van start ging, volgt dat in het kalifaat in Syrië.

Hatim twitterde vanuit dat land: „Volg #jihadzaak met zak chips en ice tea. Wat een poppenkast!” Ook schreef hij: „Het luchtalarm gaat hier. Ze sturen zeker een drone!” Gisteren maakte de Britse premier Cameron bekend dat de Britse luchtmacht eind augustus met een aanval met zo’n onbemand vliegtuigje twee Britse staatsburgers in Syrië heeft gedood. Ze hadden zich aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS), en één van hen beraamde een aanslag in het Verenigd Koninkrijk.

In Amsterdam gaat het megaproces vandaag verder in de zwaarbeveiligde ‘bunker’. Tien verdachten staan terecht. Het Openbaar Ministerie wil de negen mannen en een vrouw vervolgen als terroristische organisatie. Een van hen zou zijn gesneuveld, twee zitten in Syrië. De groep zou haat hebben verspreid en jongeren hebben geronseld voor de gewapende jihad.

Voor het proces zijn 24 zittingsdagen uitgetrokken, uitgesmeerd over tien weken. Deze week komen deskundigen aan het woord. (NRC)