Andere Tijden: Wanhoop op zee

Het onderwerp van deze Andere Tijden is actueel door de drama’s die momenteel plaatsvinden op de Middellandse Zee. De grote risico’s en erbarmelijke omstandigheden waar bootvluchtelingen aan worden blootgesteld zijn niet alleen van deze tijd.

Het aan de macht komen van het communistische regime in Zuid-Vietnam, na het vertrek van de Amerikanen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, leidde tot het op de vlucht slaan van honderdduizenden Vietnamezen. Een deel van hen vluchtte over zee. Een reconstructie van de vlucht van 140 van hen in 1981 biedt een inkijk in de tragedies die zich toen en nu op zee afspeelden. De groep vertrekt in een gammel rivierbootje, zonder navigatie-apparatuur. Na een paar dagen valt de motor uit, na een week is het eten op. Drie weken lang dobberen ze rond op de Zuid-Chinese Zee, genegeerd door tientallen schepen, alvorens gered te worden door de Nederlandse gastanker Antilla Bay. Tientallen mensen maken deze redding al niet meer mee. Zij zijn onderweg gestorven en hun lichamen zijn noodgedwongen overboord gegooid.

Hans Kingma