Iedereen zijn eigen televisie

Waar komt de tv? Die vraag dringt zich op bij de indeling van de nieuwe woning die – als de aannemer het wil – volgend jaar wordt opgeleverd. Willen we weer een televisiescherm als stralend middelpunt van de huiskamer?

Beter is de vraag: waar gaat de tv naartoe? Nederlanders besteden maar 39 procent van hun kijktijd aan live-tv. De rest gaat op aan Netflix, downloads, dvd’s en Uitzending Gemist. Het aantal schermen neemt toe. Vrijwel iedereen heeft een telefoon; een kwart van de huishoudens telt twee of meer tablets.

De tv verandert van een gemeenschappelijk medium in heel veel individuele tv’tjes. Dat merk ik ook aan mijn eigen kijkgedrag. ‘Op de bank voor de tv’ is bijna volledig vervangen door gestreamde zombies en gedownloade draken op de iPad, in bed of in bad. Ondertussen neemt het aantal mij onbekende Bekende Nederlanders schrikbarend toe.

Morgen doet Apple een poging om de tv-ervaring nieuw leven in te blazen. Reken op een nieuwe Apple TV, de mediaspeler die al sinds 2007 op de markt is en achter de concurrenten aanhobbelt. Een schot voor de boeg: deze nieuwe Apple TV krijgt een App Store om ermee te kunnen gamen. De afstandsbediening luistert naar spraakopdrachten (Siri) en via je tv bedien je de verlichting en verwarming in huis. Net een smartphone, maar dan tegen de muur.

Het lijkt nog niet de ultieme tv-app, dat waarvan Steve Jobs op zijn sterfbed tegen de biograaf zei: I finally cracked it! Dat was in 2011, sindsdien is het wachten op de Apple TV die ons van alle entertainmentzorgen verlost.

Liefst wil Apple live tv-zenders op maat bieden, maar het krijgt de doorgifterechten niet voor elkaar. Daarom overweegt het techbedrijf om, als Netflix, eigen ‘unieke’ series te produceren. Nog meer draken, zombies en thrillers die je niet mag missen.

Apple moet snel zijn, anders is de tv helemaal uit m’n woonkamer verdwenen. Tot nu toe lukte het geen enkel techbedrijf het grote scherm te veroveren. Google en Microsoft beten zich er al herhaaldelijk op stuk. Amazons settopbox, de Fire TV, schijnt een fantastische spraakbediening te hebben. Tja, de elektronicawinkel staat vol met smart tv’s die je met je stem kunt bedienen. De enige keer dat die toegesproken worden is als het Nederlands voetbalelftal speelt.

    • Marc Hijnk