Iedereen blijft zitten waar hij zit, hopend op een nieuwe generatie

KNVB trekt zich malaise Oranje aan, maar koppen gaan niet rollen.

Jeffrey Bruma na het debacle tegen Turkije (3-0) afgelopen zondag. Foto AFP

Voor wat het waard is: 37 procent van de ruim 35.000 deelnemers aan een opiniepeiling op ad.nl houdt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB verantwoordelijk voor de teloorgang van Oranje. Alleen de spelers worden er nog net iets meer op aangekeken (39 procent), bondscoaches Guus Hiddink en Danny Blind volgen op gepaste afstand (beiden 12 procent).

Van Oostveen, ooit geprezen als de man die Louis van Gaal aanstelde, heeft het nu gedaan en daar valt wat voor te zeggen. Prestaties van Oranje en de keuze voor een bondscoach vallen onder verantwoordelijkheid van de KNVB-directie, die geen voetbaltechnisch lid in haar midden heeft.

Van Oostveen zal verantwoording moeten afleggen bij de raad van commissarissen van de sectie betaald voetbal. Maar ja, die had ook unaniem ingestemd met de aanstelling (en het ontslag) van Hiddink, en de constructie waarbij Blind diens opvolger werd.

Nu zit de KNVB met een forse strop: waarschijnlijk geen EK, een afkoopsom voor Hiddink en de kosten voor de bij AZ weggeplukte assistent-coach Marco van Basten. Managementbeslissingen die verkeerd uitgepakt hebben, na eerder het verlengen van het contract van Bert van Marwijk tot 2016. Die vertrok na het mislukte EK 2012.

Golfhandicap

Van Oostveen zei afgelopen zomer in gesprek met deze krant dat hij het niet nodig vond om rugdekking te krijgen van een sterke voetbalman in de directie. „Zoals Henk Kesler [voorganger en leermeester van Van Oostveen] altijd zei: ‘Een technisch directeur, wat moet die hier behalve ernstig zijn golfhandicap bijwerken?’”

De achtergrond van de huidige KNVB-directieleden is divers, maar geen van hen kende een sportcarrière. In de raad van commissarissen zitten wel oud-international Johan de Kock en oud-Excelsiorvoorzitter Simon Kelder, maar zij maken deel uit van een in de praktijk volgzaam orgaan.

De gedachte aan een (statutair) directeur die – met gezag – specifiek over (top)voetbal gaat, prikkelt de verbeelding nu het Nederlands voetbal zich in zelfreflectie wentelt op zoek naar visie. Michel Sablon, ooit assistent-coach bij de Rode Duivels op het WK 1986, transformeerde het afgegleden Belgisch voetbal na de eeuwwisseling, Matthias Sammer deed hetzelfde in Duitsland. Waarom geen, zeg, Danny Blind die dat in Nederland doet?

Tot de dag van vandaag wordt wat smalend gedaan over het nut van een gezaghebbend voetbalman in de directie van de KNVB. Er loopt genoeg kennis rond in Zeist, zei Van Oostveen afgelopen juli in het bondskantoor. „Er zitten hier beneden twintig mensen met een voetbalachtergrond: coaches, trainers en we hebben technisch manager Jelle Goes aangesteld om de lange termijn voetbalinhoudelijk te bewaken.”

Wie is Jelle Goes?

De opleiding van spelers is grotendeels aan clubs, de KNVB faciliteert alleen competities en vertegenwoordigende elftallen. Vandaar ook Keslers grap over de golfhandicap: wat kan je doen vanuit Zeist? Van Oostveen: „Het is een heel andere discipline dan technisch directeur bij een profclub. Je moet beleidsnotities kunnen maken, je moet beleidsmatig kunnen denken. Het is top- én breedtesport. Onze technische manager kijkt naar kaders, naar ontwikkelingen, creeërt budgetten. Dat deed Sammer ook in Duitsland. Alleen hier zegt de buitenwacht: Jelle Goes, wie is dat?”

Tegenover de NOS zei Van Oostveen gisteren dat hij het te ver vindt gaan om te spreken van een structureel probleem in het Nederlandse voetbal. Hij wees er ook op dat hij nog voor het succesvolle WK 2014 het symposium over de toekomst van het Nederlands voetbal had uitgeschreven, iets waarvan hij ook bij het behalen van de derde plek op het WK vorige zomer het belang van uitsprak.

En verder? Jelle Goes, oud-bondscoach van Estland en voormalig hoofd jeugdopleidingen bij PSV, kijkt over de landsgrenzen en schrijft nu een masterplan op basis van geformuleerde gedachtes op het symposium, afgelopen december. Daar wordt bij de KNVB veel van verwacht. Tot dan blijft iedereen zitten waar hij zit, hopend op een nieuwe generatie talenten.

    • Bart Hinke