Hillary Clinton betuigt spijt over gebruik privémailaccount

Hillary Clinton tijdens een campagnetoespraak in Illinois afgelopen maandag. Foto AP / Louis Brems

Hillary Clinton noemt in een vannacht te verschijnen interview met ABC News het gebruik van een privé-emailserver tijdens haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken een “vergissing”. De Democratische presidentskandidaat zegt “spijt te hebben” en de verantwoordelijkheid voor haar fout te willen nemen.

“That was a mistake. I’m sorry about that. I take responsibility.”

Hieronder een fragment van het interview met Clinton dat ABC eerder vanavond publiceerde:

Medestanders Clinton wilden al eerder spijtbetuiging

Volgens The New York Times zijn dit woorden die haar politieke bondgenoten al tijden van haar willen horen. De controverse rond de emails zou erg schadelijk zijn voor haar campagne, schreef onze correspondent Guus Valk vorige week in NRC Handelsblad:

Clintons mailgedrag heeft haar de laatste maanden in grote moeilijkheden gebracht. Zo groot, dat het zelfs haar nominatie voor de Democratische presidentskandidatuur kan schaden. Haar tegenstanders zijn driftig op zoek naar mogelijk geheime informatie die Clinton vanaf haar persoonlijke mailadres heeft verstuurd. Federale regels verbieden dat.

Ommezwaai Clinton

De spijtbetuiging van Clinton bij ABC komt onverwacht. Afgelopen vrijdag liet ze nog weten het te betreuren dat haar emailgedrag tot verwarring had geleid bij het Amerikaanse volk. De presidentskandidaat benadrukte echter wel, zoals ze al maanden doet, dat ze niks verkeerds had gedaan. Clinton:

“Ik zou zeker willen dat ik toen een andere keuze had gemaakt en ik snap waarom de Amerikanen er hun vraagtekens bij zetten. Wat handig leek, is allesbehalve handig gebleken [...] ik heb nooit geheime informatie verstuurd.”

Volgens Politico stond Clinton sinds haar interview vrijdag onder druk om excuses aan te bieden voor haar emailgedrag. De controverse beïnvloedt namelijk haar positie in peilingen: haar voornaamste Democratische concurrent Bernie Sanders doet het erg goed en vice-president Joe Biden zou een gooi naar het presidentschap. Valk:

Naar verwachting zullen er tot begin volgend jaar, het verkiezingsjaar, mails worden vrijgegeven. In de Democratische Partij worden ze er nerveus van. Wat als ze de voorverkiezingen met gemak wint, en volgend jaar alsnog onderuit gaat? Er gaan steeds meer stemmen op om vicepresident Joe Biden kandidaat te laten worden. Biden heeft nog geen nee gezegd, al is de kans dat hij ook echt meedoet niet groot.

Emails en Benghazi

Clinton raakte dit voorjaar in opspraak door de kwestie. Zij gebruikte een privéserver voor haar zakelijke correspondentie toen zij van 2009 tot 2013 minister van Buitenlandse Zaken was. Dit staat haaks op de regelgeving voor verplichte archivering die tien maanden na haar aantreden van kracht werd.


In augustus droeg Clintons advocaat haar e-mailserver en harde schijf over aan het ministerie van Justitie. Eind vorige maand bleek dat - in tegenstelling tot Clintons beweringen - meer dan honderd emails vertrouwelijke informatie bevatten.

De FBI onderzoekt momenteel of er door haar werkwijze geheime informatie op straat is komen te liggen. Ook wordt gekeken naar mails die dateren uit de periode rond de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012. Daarbij kwam onder anderen de Amerikaanse ambassadeur om het leven. Clinton krijg het verwijt dat ze de veiligheidsrisico’s niet goed had ingeschat. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt dit.

    • Hans Klis