VU medisch centrum ontruimd wegens wateroverlast

In Amsterdam-Zuid heeft een gesprongen waterleiding voor flinke waterschade gezorgd. Onder meer verschillende klinieken van het VU medisch centrum zijn gesloten. Het lek is inmiddels gedicht.

Op de plek waar de waterleiding sprong is een gat in het wegdek ontstaan.
Op de plek waar de waterleiding sprong is een gat in het wegdek ontstaan. Foto: NRC / Sam de Voogt

Het VU medisch centrum (VUMC) evacueert vandaag nog alle patiënten, als gevolg van de wateroverlast door een gesprongen waterleiding. Dat zei bestuursvoorzitter Wouter Bos zojuist op een persconferentie.

Omdat het ketelhuis onder water staat, bestaat het risico van kortsluiting als alle apparatuur weer wordt opgestart. Daarom worden vandaag alle patiënten in het VUmc overgebracht naar andere ziekenhuizen. Daarbij worden vijf hartpatiënten als eerste geëvacueerd. Ook twaalf pasgeboren kinderen hebben prioriteit.

In totaal zou het gaan om zo’n 500 patiënten, aldus bestuursvoorzitter Bos. Het streven is om iedereen voor middernacht te evacueren. Dit wordt bemoeilijkt doordat de liften niet werken vanwege stroomuitval.

Het ziekenhuis kan door het water de acute afdelingen en de polikliniek niet openhouden en raadt bezoekers af om het ziekenhuis vandaag te bezoeken. De communicatie van het VUmc verloopt via Twitter, gezien de website niet meer werkt.

Twitter avatar VUmcAmsterdam VUmc Update wateroverlast voor bezoekers van het ziekenhuis: Door een geknapte waterleiding is VUmc niet bereikbaar. Stel bezoek voor vandaag uit

Het lek is inmiddels gedicht en het water wordt weggepompt, zo meldt de Amsterdamse waterbeheerder Waternet.

Stroom uit voorzorg uitgeschakeld

Er werd op het moment dat de waterleiding brak niet geopereerd. Toen bekend werd dat er wateroverlast zou ontstaan, heeft het VUmc uit voorzorg de stroom uitgeschakeld, zo zegt een woordvoerder.

“We hebben de stroom uitgeschakeld omdat het risico bestond dat er kortsluiting zou ontstaan. Om te zorgen dat de gevoelige afdelingen als operatiekamers en intensive care het zouden houden, is de stroom eraf gehaald.”

Volgens een woordvoerder zouden twintig patiënten intern zijn overgebracht naar een andere afdeling. Een woordvoerder van de gefuseerde ziekenhuizen Onze Lieve Vrouwengasthuis (OLVG) en het Lucas Andreasziekenhuis bevestigt dat er voor respectievelijk twee en vier patiënten in de ziekenhuizen een aanvraag is gedaan voor overplaatsing.

“We verwachten ze later vandaag”, aldus de woordvoerder.

Foto: NRC / Sam de Voogt

Ambulances staan klaar bij het VUmc voor een mogelijke evacuatie. Foto: NRC / Sam de Voogt

De ondergrondse verdiepingen van het VUmc staan nog onder water en worden momenteel leeggepompt. Op deze verdiepingen zijn onder meer de keuken en de technische afdeling gesitueerd. Op onderstaande video, die is gemaakt rond 08.00 uur vanmorgen, is te zien hoe het water het trappenhuis van het VUmc in stroomt.


(Video: Jolijn Huisman)

Straat veranderde in snelstromende rivier

Vanmorgen ging het mis op de hoek van de Van der Boechorststraat, toen een waterleiding sprong. De straat veranderde volgens ooggetuigen voor korte tijd in een snelstromende rivier. Het water genoeg kracht om een auto mee te sleuren, zo is te zien op een video.

Klik op de link om de video af te spelen.

Defensie helpt met wegpompen water

Het is volgens een woordvoerder van Waternet nog onbekend wat de oorzaak was van het lek. De herstelwerkzaamheden aan de Van Boechorststraat zijn in volle gang. Daarbij is ook mankracht en materiaal van Defensie ingezet om het water in de omgeving weg te pompen.

Volgens Waternet kunnen de herstelwerkzaamheden nog twee tot drie dagen duren.

Twitter avatar Waternet Waternet Herstelwerkzaamheden aan #Boelelaan & #vdBoechorststr. in volle gang. W.s. nog 2-3 dagen. Updates vanaf nu via @AmsterdamNL en amsterdam.nl
Twitter avatar marczelfhier Marc Bercht Zondvloed Amsterdam-Zuid. http://t.co/PriVTWJNgR