Grote overlast door kapotte leiding A’dam

Het VUmc moest vanochtend deels ontruimd worden wegens grote wateroverlast.

Een gesprongen koppeling in de hoofdwaterleiding nabij het academisch ziekenhuis VUmc heeft vanmorgen enorme wateroverlast en hinder veroorzaakt. Het water gutste uit de leiding de straten op en zette auto’s tot aan het portier onder water. Straten langs het ziekenhuis en de Vrije Universiteit kwamen over een lengte van honderden meters blank te staan.

Het water stroomde de onderste twee verdiepingen binnen van het ziekenhuis, waar zich onder meer parkeergarages en technisch stroomapparatuur bevinden. Het VUmc zette uit voorzorg de stroomvoorziening uit, en schakelde over op noodaggregaten en accu’s. Een aantal patiënten, onbekend is hoeveel precies, werd intern verplaatst om de zorg te garanderen.

Zeker één patiënt, die een spoedoperatie moest ondergaan, is vanwege de overlast per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in de regio. Mogelijk worden er nog meer patiënten naar andere ziekenhuizen verplaatst. Voor zes patiënten zou een aanvraag zijn gedaan voor overplaatsing naar een ander Amsterdams ziekenhuis, het onlangs gefuseerde Onze Lieve Vrouwengasthuis (OLVG) en het Sint Lucas Andreas, zegt een woordvoerder. „We verwachten ze later vandaag", zegt een woordvoerder van dat ziekenhuis.

Patiënten die vandaag zouden worden opgenomen in het VUmc, kunnen er nu niet terecht: alle afspraken, ook de poliklinische, zijn uitgesteld. De eerste hulp is eveneens dicht. Het ziekenhuis laat via sociale media weten bezoek aan het ziekenhuis vooral uit te stellen. Het Vumc is per auto niet bereikbaar.

Gat van vijftig vierkante meter

De leiding knapte iets na zeven uur vanmorgen in de straat die ligt tussen het VUmc en de Vrije Universiteit. Op die plek gaapt een gat van ongeveer vijftig vierkante meter groot en bijna twee meter diep. Eén blauwe auto is er in weggezonken, de groene wagen erachter hangt met de neus over de rand van de holte.

„Ik zag het water met een enorme vaart deze kant opkomen”, zegt Ron Wijnberg, medewerker van Traffic Support dat in de buurt bouwverkeer begeleidt. „Binnen tien minuten stond deze hele straat blank. Je kon er zo op kajakken.” Op sociale media zijn beelden te zien van water dat de trappen van het VUmc afklatert.

Op de straten om de waterleiding heen, met name op de hoofdader De Boelelaan, liggen twee uur na het voorval grote plassen water, alsof er net een tropische bui heeft plaatsgevonden.

Op het wegdek onder het VUmc ligt alleen de diepgelegen busbaan nog onder water. De rest van het water is weggepompt door hulpdiensten. Op het wegdek liggen door het water meegevoerde kluiten aarde. De politie heeft de toegangswegen afgesloten, waaronder ook een afrit van de A10.

    • Ingmar Vriesema