Gefrustreerde Murray ligt eruit

De Schotse tennisser Andy Murray is uitgeschakeld op de US Open. Kevin Anderson uit Zuid-Afrika was te sterk.

Hij sloeg zijn racket aan diggelen en gaf het aan een toeschouwer. Hij schold op zichzelf, maakte ruzie met de umpire. Nee, het was niet de avond van Andy Murray, gisteren in New York. De Schotse tennisser, als derde geplaatst, verloor zijn partij in de vierde ronde van de US Open van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson in vier sets (7-6 (5), 6-3, 6-7 (2), 7-6 (0). Het was voor het eerst in vijf jaar dat Murray zo vroeg uit een grandslamtoernooi vloog. De Schot kwam in de eerste twee sets niet in de buurt van de vorm die nodig was om het Anderson moeilijk te maken. Anderson won de eerste set en liep in de tweede razendsnel uit naar een 5-1 voorsprong. Pas bij die stand wist Murray voor het eerst door de sterke service van zijn opponent te breken, maar dat wapenfeit kwam te laat: het werd 6-3. Toen Anderson daarop zes minuten van de baan verdween voor een sanitaire pauze, ontstak Murray in woede: „Is dit redelijk?”, schalde het in een zwoel Louis Armstrong-stadion. Eerder dit toernooi kwam Murray al ternauwernood een 2-0 achterstand in sets te boven tegen de Fransman Adrian Mannarino.

Murray had het nu kennelijk nodig, die uitbarsting, want getergd won hij de volgende drie games op rij en bereikte hij eindelijk een respectabel niveau. Met een gewonnen tiebreak wist hij zich nog in het toernooi te houden.

In de vierde set ontstond een prachtig gevecht. Murray wist zich hartstochtelijk gesteund door het Amerikaanse publiek naar alweer een tiebreak te knokken, maar daarin gunde Anderson, de nummer vijftien van de plaatsingslijst, zijn tegenstander geen punt. „Ik heb gespeeld tegen een geweldige tennisser”, liet een ontgoochelde Murray weten. „Hij serveerde erg goed.”

Anderson bereikte voor het eerst in zijn leven de kwartfinale van een grandslam nadat hij de voorbije jaren zeven keer in de vierde ronde werd uitgeschakeld. „Ik denk dat ik één van de beste partijen uit mijn loopbaan heb gespeeld”, zei hij na zijn triomf, die ruim vier uur had geduurd.