De nieuwste gadgets uit Berlijn

Foto AFP

Afgelopen weekeinde vond in Berlijn de Internationale Funkausstellung (IFA) plaats, de grootste beurs voor consumentenelektronica. Dit zijn de nieuwste gadgets die op IFA werden getoond.

morpheus

Levensechte virtual reality

Sony Morpheus VR

Virtual reality (VR) is geen toekomstmuziek meer. Dat weet je als je even hebt gespeeld met Sony’s Morpheus VR-bril. Hij is weliswaar nog niet te koop, maar de speldemo was overweldigend. 3D-beeld volledig om je heen gevouwen, daaraan kun je niet ontsnappen. Je wordt toegesproken door een boze kale man die in je gezicht lijkt te spugen, vervolgens sta je in een verlaten bioscoop en word je beschoten door gangsters. Zoeken naar een pistool en munitie en knallen maar. Dat is de virtual reality. In werkelijkheid lachen de mensen om je heen om een meneer die met een futuristische helm door zijn knieën gaat, woest schietend met twee gekleurde ballen in handen – de controllers van de Sony PlayStation 3.

fietshelm

Slimme fietshelm

Livall Bling Helmet

De Livall Bling Helmet (circa 142 euro) is de fietshelm die alles kan. En dan Echt Alles. Behalve dat hij je hoofd beschermt zitten er ledlampen in, waarmee je via een afstandsbediening richting aan kunt geven. Hij meet je trapbewegingen en snelheid, geeft een noodsignaal af als je valt, je kunt hem gebruiken voor handsfree gesprekken of om op de fiets een muziekje te luisteren en onderweg foto’s of filmpjes te maken.

Electronics fair IFA - first press day

Slimme horloges en een slim horlogebandje

Samsung Gear S2

Samsungs Gear S2 biedt een nieuwe manier om je smartwatch te bedienen: een ring om de klok heen. Daarnaast kun je knoppen of het touchscreen gebruiken. De Gear S2 (349 euro) draait op Samsungs eigen besturingssysteem Tizen en kan nu ook met een iPhone overweg. De vorige Gears werkten alleen met Samsung Galaxy-telefoons – en dan nog niet eens allemaal.

Meer smartwatches tijdens IFA: de nieuwe versie van de ronde Motorola 360 (circa 300 euro) en een Asus Zenwatch (149 euro) die ook met de iPhone overweg kan. Sony pakt het anders aan, met een slim bandje (Wena) voor reguliere horloges waarmee je bewegingen meet, berichten ontvangt en contactloos kunt betalen. Voorlopig alleen nog verkrijgbaar in Japan.

 0809MED_gadgetsrico2

360 graden in één keer

Ricoh Theta S

Het Japanse elektronicabedrijf Ricoh introduceerde op de IFA de Theta S, een camera die ‘sferische’ foto’s maakt – een plaatje van alles om je heen. Twee fish-eyelenzen kneden een 360 graden beeld, net als een Google Streetview-auto. De prijs is stevig: 399 euro. Daar staat tegenover dat je geen ingewikkelde panoramafoto’s hoeft te maken met je telefoon, waar vaak ongewenste beweging in te zien is. Google introduceerde speciaal voor de Theta S een nieuwe Streetview-app.

0809MED_gadgetsizzyspeaker

Draadloze speakers

Philips Izzy

De trend van dit moment: luidsprekers die je niet met snoeren hoeft te verbinden en waarmee je in verschillende kamers muziek kunt afspelen. Deze multiroom audiosetjes werken niet altijd even eenvoudig. Daarom bedacht Philips de Izzy, een soort broodtrommel die zich via bluetooth automatisch met andere luidsprekers, telefoons en de computer verbindt.

-

Onzichtbare pixels

Sony Xperia Z5

Sony’s nieuwe smartphone Xperia Z5 is een staalkaart van mobiele technologie. Het topmodel, de Z5 Premium (799 euro) heeft een 5,5 inch 4K-scherm met een belachelijk groot aantal pixels. Zoveel resolutie is genoeg voor een enorme televisie maar op een telefoon is het verspilde moeite: voor het menselijke oog bestaat scherper dan scherp niet. Onzichtbare pixels, dus. Verstandige Sony-klanten kiezen voor de Z5 met ‘normale’ hoge resolutie (5 inch, 699 euro) of de kleinere Z5 compact (4,6 inch, 599 euro). Die smartphones hebben dezelfde camera met supersnelle autofocus en een vingerafdrukscanner die verwerkt is in de aan/uit-knop aan de zijkant.

gadgetssleepsense

Enge slaapsensor

Samsung SleepSense

Samsung toonde op de IFA de SleepSense, een sensor die je onder de matras legt. Zo worden je nachtelijke bewegingen, hartslag en ademhaling vastgelegd. Het doel? Weten of je een goede nachtrust hebt genoten. Je kunt de SleepSense ook onder het matras van iemand anders leggen om die persoon in de gaten te houden. Eng? Dat hoort erbij in the internet of things.

    • Marc Hijink