Frisse levenslust

None

Baroness begint op de eerste single voor de nieuwe plaat Purple, uit in december, met teksten in een medisch thema. Niet zo gek misschien: een maand na het uitbrengen van hun bejubelde meesterwerk Yellow & Green, stortte de tourbus van de sludgemetalband van een metershoge brug. „My doctor is unable / to cut through the cable that leads to my mind”, zingt frontman John Baizley (die ook het prachtige artwork maakt) nu met zijn karakteristieke stem. Zelf moest hij maanden revalideren om weer te kunnen spelen, de bassist en drummer moesten er helemaal mee stoppen. ‘Chlorine & Wine’ galoppeert in zeven minuten naar steeds meeslependere gitaaruithalen, tot een Queen-eske vuist-in-de-luchtclimax. Onlangs in TivoliVredenburg in Utrecht liet de band uit Savannah, Georgia met een nieuwe ritmesectie frisse levenslust zien, en met deze single keert de band glorieus terug.

    • Peter van der Ploeg