Federer naar kwartfinales US Open - Murray ontgoocheld na verlies

Federer reageert na een punt te hebben gemaakt.
Federer reageert na een punt te hebben gemaakt. EPA/Daniel Murphy

Tennisser Roger Federer is door naar de kwartfinales van de US Open. De Zwitser was in de vierde ronde te sterk voor de als dertiende geplaatste Amerikaan John Isner. De Brit Andy Murray moest zich daarentegen vannacht gewonnen geven tegen Kevin Anderson.

Federer moest drie keer tot het uiterste gaan, maar stond geen set af: 7-6 7-6 7-5. De nummer twee van de plaatsingslijst in New York won het grandslamtoernooi vijf keer (2004 t/m 2008). Nu treft hij in de kwartfinales Richard Gasquet. De Fransman klopte in de vierde ronde de hogergeplaatste Tomas Berdych met 2-6 6-3 6-4 6-1.

De als derde geplaatste Andy Murray verloor vannacht in de vierde ronde van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. De wedstrijd was een meer dan vier uur durende thriller, die Anderson in vier sets won: 7-6 6-3 6-7 7-6. Nadat Anderson de eerste set had gewonnen, liep hij snel uit naar 5-1. Murray kwam terug tot 5-3 en had mogelijkheid om op 5-4 te komen, maar Anderson pakte set alsnog: 6-3. Murray wist nog wel de derde set te winnen, maar moest zich uiteindelijk toch overgeven.

In een reactie tegen persbureau AP zei hij:

“Ik heb gespeeld tegen een geweldige tennisser. Hij serveerde ongelooflijk goed.”

De als vijftiende geplaatste Anderson bereikte voor de eerste keer in zijn loopbaan de kwartfinales van een grandslamtoernooi. Hij voelde zich fantastisch liet hij weten:

“Ik denk dat ik één van de beste partijen uit mijn loopbaan heb gespeeld. Het betekent heel veel voor mij, dat ik het juist op dit moment en op dit podium heb laten zien. Dit is een overwinning, die ik nooit meer zal vergeten. Andy is hier de kampioen van 2012. Dat ik hem nu heb verslagen, geeft een heerlijk gevoel.”

Anderson zal nu in de kwartfinale Federers landgenoot Wawrinka treffen, die Donald Young versloeg in vier sets (6-4, 1-6, 6-3, 6-4).

Foto AP/Adam Hunger

Murray na het verliezen van een punt tegen Anderson. Foto AP/Adam Hunger

Halep treft Azarenka in kwartfinale

Bij de vrouwen zijn Simona Halep en Victoria Azarenka doorgedrongen tot de kwartfinales. Zij treffen elkaar nu in New York. De Wit-Russische Azarenka won maandag al van de Amerikaanse Varvara Lepchenko: 6-3 6-4. Zij kon vervolgens toezien hoe de Roemeense Halep zich gisteravond langs de Duitse Sabine Lisicki worstelde: 6-7 (6) 7-5 6-2.

In de andere kwartfinale staan de zusjes Serena en Venus Williams tegenover elkaar. Ook de Italiaanse Flavia Pennetta plaatste zich gisteravond voor de kwartfinales na de Australische Samantha Stosur: 6-4 6-4 te hebben verslagen.