Ex-president Guatemala voor de rechtbank op verdenking van fraude

Voormalig president van Guatemala Otto Pérez Molina in de rechtbank, waar hij wordt terechtstaat als verdachte in een groot fraudeschandaal. Foto EPA/Esteban Biba

De gevallen ex-president van Guatemala Otto Pérez Molina moet voorkomen op verdenking van het aannemen van steekpenningen, douanefraude en het lid zijn van een criminele organisatie. Molina trad recentelijk af als president nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd en zit sindsdien in de cel.

Een rechter heeft nu beoordeeld dat de voormalige regeringsleider moet voorkomen. De 64-jarige Molina zat vast omdat men bang was dat hij het land zou ontvluchten en omdat hij gehoord moest worden in een grootschalig corruptieschandaal. De zaak, ook wel ‘La Linea’ (De Lijn) genoemd, draait om importeurs die smeergeld zouden hebben betaald aan ambtenaren om onder importheffingen uit te komen. De staat heeft op die manier honderden miljoenen aan inkomsten misgelopen. Molina ontkent tot nu toe iedere betrokkenheid.

Komiek profiteert van politiek zooitje

De val van Molina werd ingezet vlak voor de presidentsverkiezingen, waarvan gisteren de eerste ronde plaatsvond. Komiek Jimmy Morales won de eerste verkiezingsronde weliswaar ruim met een kwart van de stemmen, maar om president te worden heeft een kandidaat een meerderheid nodig. Het is waarschijnlijk dat op 25 oktober nog een tweede stemronde gehouden wordt. Alleen de twee meest gekozen kandidaten van de eerste ronde doen daaraan mee. Na Morales gaat de strijd voor de tweede plek tussen zakenman en politicus Manuel Baldizon en voormalig presidentsvrouw Sandra Torres.

Perez’ vicepresident Alejandro Maldonado leidt het land totdat de nieuwe president half januari is beëdigd.

Ook vice-president zit vast

Vorige week werd Molina eerst zijn onschendbaarheid als president ontnomen. Daarna werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, de eerste keer dat dat een zittend president overkwam. Het schandaal heeft al geleid tot het afzetten van vicepresident Roxana Baldetti op 8 mei. Zij wacht op dit moment net als Molina in de cel het proces af.

    • Sam de Voogt