Hendrik VIII slechtste monarch

Komt het ooit goed met Hendrik de achtste (1491-1547)? Waarschijnlijk niet. De beroemdste koning van Engeland is in de kleine vijfhonderd jaar na zijn dood in toneelstukken, films, boeken en tv-series al weggezet als seksueel gefrustreerd machtswellusteling. Afgelopen week werd hij ook nog door 60 Britse historische auteurs verkozen tot de ‘slechts monarch aller tijden’.

Hendrik, beroemd om zijn zes vrouwen en het feit dat hij twee van hen liet onthoofden, is volgens de groep schrijvers die door het Britse Historical Writers Association (HWA) is geënquêteerd onder meer een „egocentrische vrouwenmoordenaar en tiran.” Schrijvers konden op het enquêteformulier hun keuze toelichten. Auteur Robert Wilton: „[Hendrik was] een groot kind, gevaarlijk voor iedereen om hem heen. Ook zichzelf.”

Hendrik kreeg twintig procent van de stemmen. Eduard VIII (1894-1972) - de koning die binnen een jaar abdiceerde - kwam op de tweede plek met veertien procent van de stemmen. Indirect was er wel succes voor Hendrik. Zijn dochter Elizabeth I (1533-1603), verwekt bij zijn tweede vrouw Anna Boleyn, werd verkozen tot de beste monarch. Een geënquêteerde vond haar „typisch Engels”. De enquête werd afgenomen in het kader van het Harrogate History Festival eind oktober.

    • Roderick Nieuwenhuis