Duitse tabloid Bild maakt statement: een fotoloze krant en site

De homepage van Bild vandaag

Het Duitse boulevardblad Bild kwam vandaag met een opvallend statement. De krant, bekend om schreeuwerige koppen en emotionele invalshoeken, drukte vandaag een krant zonder afbeeldingen. Ook op de website stonden tot het middaguur geen foto’s. Na de discussie of media de foto van de verdronken peuter moesten plaatsen, wilde Bild met deze actie aantonen hoe belangrijk nieuwsfoto’s zijn.

De Duitse krant schrijft dat ze “altijd vóór het publiceren van controversiële foto’s is - ook als hier weerstand tegen is. De wereld moet de waarheid zien om te veranderen.” Eerder startte de Duitse krant al een campagne voor vluchtelingen onder de naam ‘Wir Helfen’.

‘Foto’s laten ons meevoelen met andere mensen’

Tot het middaguur waren de afbeeldingen van advertenties de enige beelden die te zien waren op de site. Op de website legt Bild de actie uit:

“We willen laten zien hoe belangrijk foto’s in de journalistiek zijn. En dat het elke dag de moeite waard is om te vechten voor de beste foto! Omdat de foto’s kunnen bewijzen wat de machthebbers willen verbergen. Ze wekken emoties op. Ze tonen mooie momenten, maar ook wrede. Laten ons meevoelen met andere mensen.”

Twitter avatar johnestevens John Stevens Germany’s @BILD printed without any pictures in response to criticism over #Aylan photo http://t.co/lrf48TxSo9 http://t.co/16xg8XW4PS

Duitse sympathie

In het verleden was Bild vaak erg kritisch over vluchtelingen die naar Duitsland zouden komen, maar het roer is inmiddels om. De krant schrijft deze dagen veel over vluchtelingen en vluchtelingeninitiatieven.

Frank Vermeulen, correspondent Duitsland, schreef vorige week een stuk over hoe Bild meesurft op de golf van sympathie voor vluchtelingen. Hij gaf een verklaring voor de draai van Bild in het artikel ‘Achter het gevoel van de lezers aan’:

“De verklaring voor de Duitse hulpvaardigheid ligt voor een deel in de geschiedenis waarbij veel Duitsers zelf vluchteling waren uit de DDR of Vertriebene (verdrevenen) na de Tweede Wereldoorlog. Voor een ander deel past het idee van het bieden van hulp aan mensen in nood bij de opvatting die veel Duitsers hebben over het goede, nieuwe Duitsland.”

Tabloids uit Groot-Brittannië nu ook vóór

Ook Britse tabloids zijn gedraaid. The Daily Mail had in juli nog een voorpagina met daarop ‘De zwerm op onze straten’, doelend op de vluchtelingen. Vorige week, toen peuter Aylan verdronk, kopte diezelfde krant ‘Klein slachtoffer van een menselijke catastrofe’.

Hetzelfde geldt voor The Sun. Die krant opende met teksten als ‘Roep het asiel nu een halt toe’ en ‘Trek een rode lijn op immigratie of anders’. Afgelopen donderdag publiceerde de krant de foto van Aylan met daarbij de kop ‘De heer Cameron, de zomer is voorbij. Nu aan de slag met de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.’

    • Marissa van Loon