Bordewijk-veiling ter nagedachtenis van 50-jarig overlijden van schrijver ‘Bint’

Het graf van de schrijver en advocaat Bordewijk op Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag ANP XTRA KOEN SUYK

Ter nagedachtenis van het overlijden van F. Bordewijk (1884-1965), dit jaar 50 jaar geleden, organiseert het Bordewijk Genootschap komend weekend een veiling. Onder andere brieven, en zeldzame uitgaves van de schrijver van beroemde Nederlandse romans als Bint en Karakter zullen daar worden aangeboden.

‘Wie aan F. Bordewijk (1884-1965) denkt, denkt aan Rotterdam, schreef Elsbeth Etty eens in deze krant:

‘omdat zijn bekendste boeken Karakter en Bint zich daar afspelen. Maar de schrijver werd geboren in de Amsterdamse Pijp en woonde tot zijn negende aan het Singel in de buurt van de Dam. Hij schreef veel romans (onder meer Rood Paleis) en verhalen die Amsterdam als decor hebben.’

Gecompliceerd

Toch vindt de Bordewijkveiling, waar unieke drukken en brieven van de schrijver te koop worden aangeboden, dit weekend plaats in Den Haag. Bordewijk ligt er begraven. In de aankondiging van de veiling wordt
Bordewijk2al geciteerd uit de brieven die dit weekend aangeboden worden.

Het levert geestige anekdotes op. Zo blijkt Bordewijk de Haagse schrijver en vertaler Johan Gram (1833-1914) een gecompliceerd ‘figuur’ te hebben gevonden, ‘want hij schreef ‘s-Gravenhage soms met en soms zonder koppelteken in de tekst.’ Ook blijkt Bordewijk erg enthousiast te zijn geweest over de typografie van de boekomslag van Bint, Bordewijks roman over de oorlog tussen een docent en een klas: ‘De lange letters van den omslag verbeelden de masten van een radiostation. Bint immers is een “zender”’.

Deze editie van Bint wordt dit weekend ook ter veiling aangeboden, en kost 120 euro. Vijf getypte brieven, een handgeschreven brief en een origineel typoscript voor de redactie van De Gids gaan weg voor een minimum bedrag van 3250 euro.

Bordewijk-wandeling

Schrijvers als Gustaaf Peek, L.H. Wiener, Bart Chabot en Helga Ruebsamen zullen dit weekend in Den Haag een ode brengen aan Bordewijk. Er zal tevens aandacht zijn voor het werk van de vrouw van Bordewijk, de componiste Johanna Bordewijk-Roepman.

Andere activiteiten zijn: een Bordewijk-familieontbijt, een Bordewijk-opera, een Bordewijk-wandeling en een Bordewijk-borstbeeldonthulling.

    • Roderick Nieuwenhuis