Bart van U. zegt niets over mogelijke betrokkenheid bij dood Borst

Van U. voor de rechtbank tijdens een eerdere zitting.
Van U. voor de rechtbank tijdens een eerdere zitting. Tekening ANP/ALOYS OOSTERWIJK

Bart van U., die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de dood van oud-minister Els Borst, weigert iets te zeggen over de zaak. Tijdens de pro-formazitting vandaag beriep hij zich op zijn zwijgrecht, toen de rechter hem vroeg of hij iets wilde vertellen.

Van U. zit al vast voor de moord op zijn zus, maar het OM vraagt de rechter vandaag ook om hem te kunnen vervolgen voor de moord op Borst. De rechtbank had al besloten beide zaken tegelijk te behandelen. De verdachte heeft tot nu toe zijn mond gehouden en hield ook vandaag de lippen op elkaar. Wel zei hij dat hij teruggave wil van zijn in beslag genomen spullen bij de aanhouding, zoals zijn zonnebril en horloge.

Hoewel de inhoudelijke behandeling van de zaak later volgt, kwamen er vandaag al wel veel details naar voren. ZO vond het OM bij Van U. op zijn pc adresbestanden met daarin vaak het adres van Borst. Ook vonden ze in zijn huis treinkaartjes die langs de route gingen van het huis vam Borst.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Op jas #Elsborst is haar gevonden die waarschijnlijk van verdachte Bart van U. is. Op zijn computer stond adresbestand Els Borst.
Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman “Doet u maar Scheveningen”, zegt Bart van U. Hij blijft bij zijn weigering om naar PBC te gaan. Maar rechtbank beslist daarover. #Elsborst

overeenkomsten met dood zus

Oud-minister Borst werd vorig jaar op 10 februari bij de garage van haar woning in Bilthoven dood aangetroffen. Vorige week bleek dat Borst in februari 2014 met tientallen messteken om het leven is gebracht. Van U. kwam pas begin dit jaar in beeld als verdachte door een DNA-match na de moord op zijn zus Loïs in januari. De 39-jarige Van U. bekende dit voorjaar zijn zus te hebben gedood, boven wie hij in Rotterdam woonde. Hij stak zijn zus diverse keren met een mes.

Het OM wees dan ook op overeenkomsten tussen beide zaken. Volgens het OM heeft zijn zus in de tijd getuigd

Waarom Van U. zich door zijn zus bedreigd voelde was onbekend, maar al jaren geleden was duidelijk dat hij “een gevoel van angst” had dat “ongericht en veelomvattend is”, schreef een reclasseringsmedewerker. Volgens Van U., die uit een orthodox christelijk milieu afkomstig is, dachten zijn zus en hij verschillend over euthanasie en abortus en loopt iedereen volgens hem gevaar.

Er volgen nog twee pro-formazittingen na vandaag. Daarna is de inhoudelijke behandeling gepland voor 29, 30 en 31 maart. Overigens loopt er ook nog een derde strafzaak tegen Van U. wegens verboden wapenbezit in 2011.

    • Anouk Eigenraam