7.000 Syrische vluchtelingen aangekomen in Macedonië

Syrische vluchtelingen bij de grens met Macedonië en Griekenland.
Syrische vluchtelingen bij de grens met Macedonië en Griekenland. Foto REUTERS/Yannis Behrakis

Ruim 7.000 Syrische vluchtelingen zijn vandaag in Macedonië aangekomen, zo meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR. Volgens de UNHCR is er dringend een verdelingssysteem nodig om zo’n 200.000 vluchtelingen over Europa te verdelen.

Persbureau Reuters schrijft dat de VN-organisatie weliswaar het aanbod van Frankrijk en Groot-Brittannië verwelkomt om duizenden vluchtelingen op te nemen, maar dat ook andere landen vluchtelingen dienen op te vangen. Gisteren zeiden verschillende landen toe om extra vluchtelingen te willen opnemen. Frankrijk neemt 24.000 vluchtelingen op uit Griekenland, Italië en Hongarije. De Britse premier Cameron kondigde aan de komende vijf jaar 20.000 vluchtelingen uit de regio op te vangen. Ook België, Cyprus, Finland en Ierland zullen honderden extra vluchtelingen opnemen.

Venezuela maakte vanmorgen bekend eveneens 20.000 vluchtelingen te willen opvangen. Volgens de UNHCR zijn er op dit moment 30.000 vluchtelingen in Griekenland. De kustwacht pikte gisteren nog 500 migranten op uit zee die op weg waren naar Lesbos, waar momenteel zo’n 20.000 migranten al bivakkeren.

De grote aantallen leiden tot grote spanningen en logistieke problemen. Het Duitse persbureau DPA bericht dat de politie afgelopen nacht met geweld ruim zesduizend migranten moest tegenhouden die probeerden aan boord te komen van een schip. Het schip Eleftherios Venizelos vaart af en aan naar de havenstad Piraeus, en kan de toestroom nauwelijks aan. Het vaartuig kan maximaal per keer 2.500 mensen vervoeren.

    • Anouk Eigenraam