Gooi en Vechtstreek gaat 1800 vluchtelingen opvangen

De plaatsen Hilversum, Huizen, Blaricum en Laren gaan gezamenlijk zo’n 1800 vluchtelingen opvangen. De locaties waar die vluchtelingen worden opgevangen worden binnen een maand bekend gemaakt.

Bedden bestemd voor vluchtelingen in de IJsselhallen.
Bedden bestemd voor vluchtelingen in de IJsselhallen. Foto ANP / Remko de Waal

De plaatsen Hilversum, Huizen, Blaricum en Laren gaan gezamenlijk zo’n 1800 vluchtelingen opvangen. De locaties waar die vluchtelingen worden opgevangen worden binnen een maand bekend gemaakt. Burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) gaat uit van kleinschalige noodopvang die zo snel mogelijk gerealiseerd moet worden. Dat meldt Broertjes in een persconferentie vanmiddag.

“Het menselijk leed is groot in Europa. Wij willen graag iets doen. We gaan het regionaal aanpakken in de regio Gooi en Vechtstreek. We gaan het doen met kerken, sportclubs, scholen en de omroepen.”

Een woordvoerder van de gemeente laat aan de Volkskrant weten dat inwoners van Hilversum al op de hoogte zijn gesteld:

“Dat er een asielopvang komt, is niet van de ene op de andere dag. We hebben het afgelopen jaar al verschillende zaken in kaart gebracht. De buurten waar de opvanglocaties komen, weten dat ze op een shortlist staan.”

RTVNH meldt dat omroepen lege omroepgebouwen open willen stellen voor vluchtelingen. Volgens VPRO-directeur Lennart van der Melen is er al onderzocht welke gebouwen daarvoor gebruikt kunnen worden.

KRO-NCRV-directeur Coen Abbenhuis meldde eerder vandaag aan RTVNH dat hij honderd vluchtelingen ruimte wil bieden in het AKN-omroepgebouw. Zij zullen op de eerste etage gaan wonen. Op de begane grond zitten studio’s, waaronder die van NPO Radio 2.

    • Marissa van Loon