Zo zet je je vakantie-energie om in daden

foto iStock

September, een nieuw begin, weg met de vakantieroes. Deze maand belooft veel uitgerust kantoorvolk, want van een wat langere vakantie heb je ongeveer drie weken profijt op je werk. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken volgens hoogleraar werk- en organisatiepsychologie Arnold Bakker, verbonden aan de Erasmus Universiteit.

“Mensen nemen hun uitgeruste lichaam en vakantie-ervaringen mee naar hun werk. Ze hebben hun energievoorraad opgeladen.”

Maar hoe kun je die vakantie-energie gebruiken op je werk? Vier tips.

1. Reflecteer en bepaal koers

Begin het nieuwe werkjaar met reflectie en goede voornemens. De goede voornemens van Oud en Nieuw worden nogal eens gebroken, maar de kantoormens heeft een stevige stok achter de deur om hem aan plannen te houden: de baas. Of de opdrachtgever.

Zo vlak na de vakantie is bovendien de beste tijd om het roer om te gooien. Bakker:

“Tijdens de vakantie reflecteren veel mensen op hun werk. Het is een goed moment om terug te kijken: is dit hoe ik verder wil?”

Vakantiegevoel nog wat langer vasthouden? Dit kan helpen:

2. Stel nieuwe doelen

Gebruik die frisse geest na de vakantie om nieuwe doelen te stellen, zegt Bakker.

“Van nieuwe doelen raak je extra gemotiveerd, waardoor je nieuwe energie krijgt en je langer zin blijft houden in je werk.”

Zo zet je na je vakantie meteen een positieve vicieuze cirkel in gang.

Maar ‘nieuwe doelen stellen’, hoe pak je zoiets aan? Hoogleraar Evangelia Demerouti, van de Technische Universiteit Eindhoven, doet onderzoek naar ‘job crafting’: het opnieuw inrichten van je eigen werk. “Het gaat erom dat je actief nadenkt over wat je precies anders wilt doen.” Stel vooral niet te grote doelen die je niet binnen afzienbare tijd na kunt komen.

3. Pas kleine dingen aan

Job crafting houdt ook in dat je kleine dingen aan je werk verandert. Demerouti heeft een voorbeeld uit het politiekorps. Een agent kreeg elke maandag een heleboel dossiers op zijn bureau, zaken waarmee hij iets moest doen. Door die stapel papier ging hij opzien tegen de hele week.

“Nu krijgt hij er zes per dag, zodat die stapel niet zo groot en onoverzichtelijk wordt.”

Demerouti past haar werk zelf ook vaak een beetje aan. Ze geeft colleges aan studenten maar probeert die regelmatig te veranderen, zodat ze niet steeds hetzelfde verhaal afdraait.

Waar het vooral om gaat bij job crafting is dat je zelfstandig te werk gaat: van autonomie wordt de werkende mens gelukkig.

4. Zoek nieuwe impulsen

Vind je dat alles op je werk wel zo’n beetje goed geregeld is, maar heb je toch behoefte aan een nieuwe motivatievlaag? Bevlogenheid kun je volgens Arnold Bakker zelf aanjagen. Door ‘hulpbronnen’ op te zoeken, zoals dat in vaktermen heet.

“Vraag om feedback, aan je leidinggevende of gewoon aan collega’s. Of begin met een nieuwe training, vraag ernaar bij je baas.”

Je kunt ook een samenwerking aangaan met een collega waar je nooit eerder iets mee deed. Zoek zelf nieuwe impulsen op.

En vooruit, nog één bonustip. Doe iets anders ongewoons: vier het nieuwe jaar eens in september, met collega’s. Bak oliebollen, ontkurk de champagne. Proost! Op het nieuwe kantoorjaar.

    • Kim Bos