Economie

Toshiba raakt miljarden dollars aan winst kwijt

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Computerbedrijf Toshiba kan in één keer 155 miljard yen (1,17 miljard euro) afschrijven. Dat staat in een verklaring van het bedrijf. Die verklaring werd al een tijdje verwacht, maar werd telkens uitgesteld, schrijft The Wall Street Journal. Toshiba onderzocht ‘onregelmatigheden’ in de boeken.

Sinds het fiscale jaar 2008-2009 tot en met het derde kwartaal van 2014 werd de verwachte winst fors overdreven. Nadat de boekhoudproblemen begin dit jaar aan het licht kwamen, stelde het bedrijf de verwachtte winst à 120 miljard yen (900 miljoen euro) over het laatste fiscale jaar al bij naar een verlies.

De raad van bestuur van Toshiba werd afgelopen zomer al voor een deel vervangen. De CEO stapte op. Naar verwachting zullen de autoriteiten Toshiba een boete opleggen. Volgens de Nikkei Asian Review kan die oplopen tot 91,2 miljoen yen (690 duizend euro) voor het ondermijnen van investeerdersvertrouwen.

China en Japan willen Indonesische trein bouwen

Nu de hogesnelheidslijn is afgeblazen, beraden Japan en China zich op offertes voor een normale trein. Die spoorlijn zal sowieso 40 procent minder duur zijn dan het geschrapte project. Dat werd geraamd op 6 miljard dollar, schrijft de South China Morning Post.

De Indonesische minister voor maritieme zaken, Rizal Ramli, noemt zijn land ‘het eerste slagveld van China en Japan’. Maar een ambtenaar op de Japanse ambassade zegt dat de Japanse overheid niet biedt op het project: Indonesië heeft private bedrijven uitgenodigd om offertes in te dienen.

Terwijl de hogesnelheidslijn tussen Jakarta en Bandung onhaalbaar is bevonden, heeft een andere groots project zich aangediend. Volgens Ramli overweegt de regering voorstellen voor een bullet train die over 700 kilometer Java moet doorkruisen.

Greenpeace mag geen buitenlandse geld meer ontvangen

Greenpeace mag geen donaties meer ontvangen uit het buitenland. Dat heeft de Indiase regering besloten. Bankrekeningen van de organisatie werden dit voorjaar al bevroren omdat Greenpeace volgens India niet genoeg openheid van zaken had gegeven, schrijft The Wall Street Journal.

Vinuta Gopal, tijdelijk mede-directeur van Greenpeace India maakt zich geen zorgen.

Aangezien we het merendeel van de financiële bijdragen van Indiase burgers krijgen, kan ons werk gewoon doorgaan.

De Indiase krant The Hindu, schrijft in een commentaar dat de maatregel wel degelijk is bedoeld om Greenpeace, en in de toekomst ook andere organisaties, de das om te doen. The Hindu veroordeelt de acties van de regering tegen non-gouvernementele organisaties. De regering zou alles doen om de economische groei van het land niet in gevaar te brengen.