Laatste nieuws vluchtelingencrisis: opnieuw duizenden aangekomen in München

De belangrijkste gebeurtenissen vandaag

We gaan afronden. Vandaag was de dag dat Frankrijk en het VK toezegden dat ze meer vluchtelingen gaan opvangen. Frankrijk neemt 24.000 vluchtelingen op uit Griekenland, Italië en Hongarije. De Britse premier Cameron kondigde aan de komende vijf jaar twintigduizend vluchtelingen uit de regio op te vangen. Verder:

  • België is bereid 250 oorlogsvluchtelingen onderdak te bieden
  • Cyprus zegde een aantal van 300 toe
  • Finland neemt 1050 vluchtelingen op als onderdeel van een VN-programma
  • 520 Syriërs zijn welkom in Ierland
  • 150 Syrische christenen mogen zich vestigen in Polen

Honderden naar Denemarken

Denemarken voelt de gevolgen van de vluchtelingencrisis ook. Zo'n achthonderd tot duizend mensen proberen via het land Zweden te bereiken. Premier Lars Lokke Rasmussen liet weten dat hij verwacht dat de groep migranten geen asiel zal aanvragen in Denemarken.

Zweden neemt per hoofd van de bevolking meer asielzoekers op dan welk ander land in Europa ook. Vorig jaar vroegen in het land 81.000 mensen asiel aan, daarmee is het de nummer twee van Europa, na Duitsland.

De autoriteiten in Denemarken verwachten dit jaar twintigduizend vluchtelingen op te vangen. Vorig jaar waren dat er veertienduizend. (informatie via Reuters)

Vaticaan zoekt op Lampedusa

Het Vaticaan wil haar belofte om vluchtelingen op te nemen snel nakomen. Kardinaal Angelo Comastri, aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek, zei dat op het eiland Lampedusa een familie wordt geselecteerd voor opvang in zijn parochie. Het gezin zal worden gehuisvest in een appartement in de buurt van het Vaticaan en zal gebruik mogen maken van de gezondheidszorg van de Heilige Stoel. Paus Franciscus riep gisteren alle religieuze gemeenschappen in Europa op een vluchtelingengezin in hun midden op te nemen. Hij zei in het Vaticaan het goede voorbeeld te geven. Twee parochies daar nemen in de komende dagen een familie op.

Weer duizenden naar München

Vandaag zijn weer 4.400 migranten aangekomen in München, heeft een woordvoerder van de plaatselijke autoriteiten laten weten. Nog eens 1.500 migranten, van wie veel oorlogsvluchtelingen uit Syrië, werden ontvangen in andere Duitse steden, meldt persbureau AP.

Mogherini: volg het Franse voorbeeld

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini heeft de Europese lidstaten opgeroepen het Franse voorbeeld te volgen. "Ik hoop dat de andere lidstaten zullen handelen met dezelfde moed", aldus Mogherini. Vandaag werd bekend dat Frankrijk op basis van de nieuwe verdeelsleutel in de komende twee jaar ruim 24.000 vluchtelingen opneemt. 1.000 daarvan worden direct opgevangen. Deze noodmaatregel is bedoeld voor de asielzoekers die "acute bescherming nodig hebben", aldus minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken eerder vandaag.

Europa is verdeeld over quota

Lidstaten lijken verdeeld over de vluchtelingenquota die de Europese Unie hun wil gaan opleggen. Na Slowakije en Tsjechië heeft nu ook Roemenië zich verzet tegen een dergelijk verplicht aantal vluchtelingen die de landen zouden moeten opvangen. Het land denkt er maximaal 1.785 te kunnen opvangen, vrijwillig. Maar als de vluchtelingen, 120.000 boven op de 40.000 die de EU al wilde onderbrengen in de lidstaten, volgens de verdeelsleutel van de EU worden verdeeld, zou van Roemenië verwacht worden dat ze er ruim 6.300 opnemen.

De drie landen zijn voorstander van vrijwillige opvang, en willen niet dat de EU ze een quotum oplegt. In het geval van Slowakije is het interessant dat president Andrej Kiska heeft opgeroepen tot meer solidariteit met de EU, en dus met de quota. Zijn premier zit dit niet zitten, en ook het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nogmaals gezegd voorstander te zijn van vrijwillige opvang.

Hongaarse minister stapt op

De Hongaarse minister van Defensie Csaba Hende is zojuist opgestapt, schrijft persbureau Reuters. Hij deed dat na een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad van Hongarije. De vergadering ging over de omgang met de duizenden migranten die via Hongarije proberen Oostenrijk en uiteindelijk Duitsland te bereiken.

Volgens een schatting zijn nu al 100.000 migranten, van wie veel oorlogsvluchtelingen uit het Midden-Oosten, via Hongarije gereisd. Vorige week werd duidelijk dat het land het leger in wil zetten om de grenzen te bewaken. Volgende week moet bovendien een hek af zijn aan de grens met Servië (geen EU-land). Premier Viktor Orban heeft het ontslag van Hende geaccepteerd en de baan aangeboden aan Istvan Simicsko, lid van zijn partij Fidesz

Extra geld voor Oostenrijk

Oostenrijk krijgt 5,4 miljoen euro van de Europese Unie voor noodhulp aan vluchtelingen. Het geld is bedoeld voor extra opnamecapaciteit en voor betere verwerking van asielaanvragen, zei de eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos tijdens een bezoek aan een asielzoekerscentrum in de Oostenrijkse plaats Traiskirchen. (ANP)

Frankrijk neemt 1.000 mensen op

Frankrijk neemt op korte termijn duizend vluchtelingen op die op dit moment in Duitsland verblijven en in aanmerking komen voor noodhulp. Een Frans team is nu op de grens met Duitsland en Oostenrijk om vluchtelingen die in aanmerking komen uit te nodigen. Een voorwaarde is dat ze uit Syriè, Irak of Eritrea moeten komen. De Franse regering neemt de maatregel in overleg met Duitsland, waar afgelopen weekend meer dan 15.000 migranten zijn aangekomen. (informatie via persbureau AP)

Schulz roept op tot menselijkheid

De huidige aanpak van de vluchtelingencrisis is niet meer houdbaar. Dat heeft de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz vandaag gezegd in Straatsburg. "Tegenhouden is geen oplossing, dit is een mondiale uitdaging en daarbij is geen plaats voor nationaal egoïsme", zei hij volgens persbureau ANP in het parlement. De vrijwilligers die de duizenden vluchtelingen in Hongarije, Oostenrijk en Duitsland dit weekend water, voedsel en onderdak boden, geven volgens Schulz het goede voorbeeld. "Die menselijkheid moet ons richtsnoer zijn".

Koenders: Europese solidariteit nodig

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders kreeg vandaag een aantal Europese ambassadeurs op bezoek.

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa #Koenders spreekt met EU-ambassadeurs: #vluchtelingencrisis toont aan hoe hard Europese solidariteit nodig is http://t.co/w51P9N7QOB

Tsjechië blijft tegen verplichte quota

Tsjechië blijft tegen verplichte quota voor de opvang van asielzoekers. De quota moeten zorgen voor een eerlijker verdeling van de migranten die de Europese Unie proberen binnen te komen, maar een aantal Oost-Europese lidstaten is tegen. "We gaan onze Europese partners proberen te overtuigen geen verplichte, permanente mechanismen in te stellen voor toewijzing van vluchtelingen", zei premier Bohuslav Sobotka. Tsjechië wil op vrijwillige basis bijdragen.

De Europese Commissie wil met nieuwe nationale quota 160.000 asielzoekers verdelen in de EU die nu in Italië, Griekenland en Hongarije verblijven.

In beeld: in Duitsland, na een lange reis

De afgelopen dagen zijn er duizenden migranten, van wie het overgrote deel Syrische vluchtelingen, naar Duitsland gekomen na een tocht door onder meer Hongarije en Oostenrijk. Ze willen daar asiel aanvragen, of ze trekken nog verder naar het noorden, bijvoorbeeld naar Scandinavië. Bekijk foto's in onze in beeld-serie.

[inbeeld]/inbeeld/2015/09/07/tienduizenden-vluchtelingen-komen-na-een-lange-reis-aan-in-duitsland/[/inbeeld]

Verenigd Koninkrijk gaat 20.000 Syrische vluchtelingen opnemen

De komende vijf jaar gaat het Verenigd Koninkrijk 20.000 Syrische vluchtelingen opnemen. Niet Syriërs die al in de Europese Unie zijn, maar direct uit de vluchtelingenkampen in de regio. Dat heeft de Britse premier David Cameron vandaag tijdens een toespraak gezegd.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron: VK zal komende 5 jaar 20.000 Syriërs opnemen. Maar (zoals eerder aangekondigd) niet diegenen die al in EU zijn, wel uit regio

Vorige week, na het verschijnen van de foto van een verdronken Syrisch jongetje op het strand van het Turkse Bodrum, maakte Cameron al bekend meer vluchtelingen te willen gaan opvangen.

"Door dit te doen, blijven we de wereld laten zien dat ons land een land van uitzonderlijk medeleven is."

Tussendoor: een indrukwekkende multimediale productie

Hij staat al een paar dagen online, maar we vinden het toch de moeite waard jullie tussendoor te wijzen op een indrukwekkende multimediale productie van The New York Times over bootvluchtelingen: Desperate Crossing.

Screenshot via The New York Times

Screenshot via The New York Times

Situatie Lesbos dreigt te 'exploderen'

Lesbos, het Griekse eiland dat voor veel vluchtelingen een van de eerste Europese stops is, wordt overweldigd door de grote stroom mensen die er aankomen. Volgens de Griekse minister van Migratie, Iannis Mouzalas, komen er tussen de 15.000 en 17.000 samen op het eiland met 85.000 inwoners, zo schrijft persbureau AFP. Hij spreekt van een dreigende "explosie".

Slowakije: ministerie ziet niets in quota

Luttele uren nadat de president zei dat zijn regering zich meer solidair moest tonen met de EU wat betreft de opname van migranten, heeft het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken nogmaals gezegd niets in de quota te zien die de unie voor ogen heeft. Een vrijwillige opname van asielzoekers is wat het ministerie wil.

Denemarken: grenscontrole met Duitsland helpt niet

Controle bij de grens tussen Duitsland en Denemarken is niet de oplossing voor de huidige vluchtelingencrisis. Dat zegt de Deense premier Lars Lokke Rasmussen vandaag volgens persbureau Reuters. Dit weekend kwamen er meer dan 400 mensen het land binnen vanuit het buurland.

De Deense Volkspartij, de partij waarvan de minderheidsregering van Rasmussen afhankelijk is, riep eerder op grenscontrole. Rasmussen heeft gezegd dat de 400 vluchtelingen die dit weekend aankwamen in Denemarken geregistreerd moeten worden, ook al willen ze doorreizen naar Zweden. Dat staat namelijk in de regels van het Dublinakkoord.

De oorzaak in Syrië aanpakken

De Franse president François Hollande zei vanochtend tijdens zijn halfjaarlijkse persconferentie wat de Britse regering dit weekend al zei: om de vluchtelingenstroom aan te pakken, moeten 'we' de oorzaak in Syrië aanpakken. De reserves die de landen hadden om naast Irak nu ook tot luchtaanvallen in Syrië over te gaan, lijken weg dankzij de huidige vluchtelingencrisis. Onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas, schrijft er in NRC Handelsblad vandaag over. Lees het stuk hier.

'10.000 nieuwe migranten verwacht in München'

Vanochtend was er nog het bericht dat Duitsland vandaag zo'n 2.500 nieuwe migranten, onder wie vooral vluchtelingen, te ontvangen in München, maar inmiddels spreekt een Beierse politicus van "meer dan 10.000", schrijft persbureau AFP. Het afgelopen weekend kwamen er al meer dan 20.000 migranten vanuit Oostenrijk de zuidelijke Duitse stad binnen.

Hollande overweegt door vluchtelingencrisis luchtaanvallen op Syrië

De groeiende vluchtelingenstroom heeft ook gevolgen voor het Syrië-beleid van verschillende Europese landen. Voor Frankrijk zijn luchtaanvallen op stellingen van Islamitische Staat in Syrië niet langer taboe, maakte de Franse premier François Hollande vanochtend bekend in zijn halfjaarlijkse persconferentie.

Hollande wil naast de opvang van vluchtelingen ook de “oorzaken” van de vluchtelingencrisis aanpakken, zo zei hij. De aanvallen op IS in Syrië hebben bovendien nog een ander effect: het verbeteren van de binnenlandse veiligheid. Volgens de Franse president zijn vanuit het Arabische land namelijk meerdere, verijdelde terroristische aanslagen in Frankrijk voorbereid.

Ook de Britse regering herhaalde dit weekeinde dat zij nadenkt over het uitvoeren van luchtaanvallen op Syrië. Voor het sturen van grondtroepen voelen beide landen echter weinig. Hollande kondigde tevens aan dat hij een internationale conferentie over vluchtelingen wil organiseren in Frankrijk.

Lees meer hierover in het NRC Handelsblad van vandaag

Foto Reuters / Charles Platiau

Foto Reuters / Charles Platiau

Zelf een vluchteling in huis nemen? Niet zo'n goed idee

Duizenden kilo’s dekens, kleding, voedsel, water, medicijnen, luiers, toiletspullen zijn dit weekend verzameld. Er waren al veel vrijwilligers in de weer de afgelopen maanden. Maar het lijkt erop dat de foto van de dode Syrische peuter Aylan op het Turkse strand nog veel meer mensen in beweging heeft gekregen.

Mensen gaan verder: Ze willen ook best een of meer vluchtelingen in huis opnemen. Weten die mensen waar ze aan beginnen? Vaak niet, zo stelt Connie van den Broek van het Ongedokumenteerden Steunpunt in Rotterdam vandaag in nrc.next. Ook de directeur van Vluchtelingenwerk vreest dat veel mensen te lichtvaardig denken over het opvangen van een vluchteling.

Lees "Zelf iemand opvangen in je huis. Is dat een goed idee?" uit nrc.next.

Kijken: vluchtelingen komen aan op station München

In iets meer dan twee dagen trokken duizenden vluchtelingen naar Duitsland. Een groot deel van hen stapte uit op het station van het zuidelijke München, de eerste grote stad na de Oostenrijkse grens. Geen wonder dus dat het daar veel drukker was dan gebruikelijk. De BBC maakte het hele weekend beelden van de binnenkomende vluchtelingen, en speelde die versneld af in een timelapse.

Met de trein van Hongarije naar München

De route die de veelal Syrische en Irakese vluchtelingen naar Europa voert loopt via Hongarije en Oostenrijk. Onze correspondent Caroline de Gruyter ging dit weekeinde mee op de laatste etappe van zo’n reis, van Wenen naar Duitsland. Zacht gesnurk en het gebliep van mobiele telefoons, dat was alles wat ze hoorde.

Foto DPA / Nicolas Armer

Migranten komen per trein aan in München. Foto DPA / Nicolas Armer

In Duitsland werden de reizigers met applaus en eten ontvangen, zo schrijft De Gruyter vanmorgen in nrc.next:

“Voor de vluchtelingen is de treinreis het minst spannende deel van hun reis. Eindelijk vloeit de adrenaline uit hen weg. Voor het eerst, zeggen ze, worden ze ergens vriendelijk behandeld.”

Lees het gehele verhaal over de reis van Wenen naar Duitsland hier.

Griekse veerboot redt vluchtelingen bij Lesbos

Voor de kust van het Griekse eiland Lesbos zijn vanmorgen 61 vluchtelingen gered nadat hun bootje begon te zinken. Meer dan de helft van hen werd opgepikt door een veerboot die toevallig passeerde, zo schrijft persbureau AP. Na een waarschuwing van de kapitein van dat schip redde de Griekse kustwacht de rest.

Volgens de kapitein lagen de vluchtelingen al enkele uren in zee. Ze zijn nu allemaal veilig aan land. Onder de opvarenden waren 14 kinderen. Alleen al sinds vrijdag heeft de Griekse kustwacht al meer dan tweeduizend vluchtelingen moeten redden in de Egeïsche zee.

Foto AP / Thanassis Stavrakis

Foto AP / Thanassis Stavrakis

Orbán voelt weinig voor vluchtelingenquotum

Verscheidene grote Europese landen hebben de afgelopen dagen gepleit voor een eerlijke verdeling van de vluchtelingenstroom. Hongarije voelt daar echter weinig voor, zo zei premier Victor Orbán vanmorgen in een interview. Volgens Orbán is het onzinnig om vluchtelingen te verdelen zolang de grenzen tussen lidstaten gewoon openstaan. Iedereen kan dan immers vrij reizen, zo stelde hij.

Een beter alternatief is volgens Orbán het versterken van de Europese grenzen. Daarnaast pleit hij voor een fonds om landen in de crisisregio te helpen. Orbán toonde zich eerder al bezorgd om de grote stroom aan vluchtelingen. Die is “eindeloos” en dreigt Europeanen een minderheid te maken in hun eigen continent, aldus de Hongaarse premier.

Weer veel vluchtelingen naar Duitsland

Duitsland rekent vandaag op nog eens zo'n 2.500 nieuwe vluchtelingen. Volgens een politicus uit de zuidelijke deelstaat Beieren komen vanmiddag vanuit Boedapest namelijk drie treinen aan met zo'n 2.100 vluchtelingen. Vanmorgen arriveerde al een eerste trein, met aan boord zo'n 400 vluchtelingen, zo meldt Reuters.

Om de grote vluchtelingenstroom aan te kunnen heeft Duitsland nog eens drie miljard euro vrijgemaakt, bovenop de drie miljard die er al was. Afgelopen weekeinde kwamen meer dan 20.000 vluchtelingen aan in Duitsland, in Beieren of in de andere deelstaten. Het is onduidelijk of de vluchtelingen die vandaag worden verwacht in Beieren uitstappen of doorreizen naar andere delen van Duitsland.

De Amerikaanse president Obama overweegt volgens zijn woordvoerder een reeks maatregelen te nemen om te helpen bij de vluchtelingencrisis. Een van de opties zou zijn om vluchtelingen op te vangen.