Karskens opgepakt op Kos

De Nederlandse journalist Arnold Karskens is zaterdagnacht gearresteerd voor de kust van het Griekse eiland Kos, nadat hij met zes Iraanse vluchtelingen in een rubberboot vanuit Turkije clandestien het land wilde binnenkomen.

De oorlogsjournalist maakt ‘undercover’ een reportage voor het televisieprogramma Studio PowNed en voor de opiniesite The Post Online. Arnold Karskens is gearresteerd wegens verboden grensoverschrijding. Zijn medepassagiers zijn overgebracht naar een vluchtelingenopvangcentrum op het Griekse eiland, aldus omroep Powned.

Karskens staat nog onder arrest, meldde hij vanmorgen via sms. Hij zit niet in een cel op het eiland, maar hij slaapt in een hotel. Zijn paspoort is afgenomen. „Ook videomateriaal van de overtocht ligt nog op het bureau van de havenautoriteiten. Verder wacht mij een boete wegens illegaal binnenkomen van Griekenland.”

Omroep Powned hoopt nog steeds dat Karskens zijn verhaal over de overtocht van Turkije naar Griekenland donderdag kan vertellen in de uitzending. Dan begint een nieuwe reeks van het programma Studio Powned.

Karskens staat bekend om zijn onafhankelijke, onorthodoxe werkwijze. Zo weigert hij als oorlogsverslaggever ‘embedded’ te gaan bij Defensie, maar trekt hij liever zelf met een groep huurlingen door bijvoorbeeld Afghanistan.