Varkenshouders steken zich in de schulden bij voerbedrijven

Nu banken strenger zijn met kredieten laten varkensboeren dan maar hun rekening bij de veevoerbedrijven oplopen.

De schulden van varkenshouders bij voerbedrijven lopen op. Mengvoerproducenten nemen in de varkenssector steeds meer de rol van banken over door boeren uitstel van betaling te verlenen. Dat bevestigen verschillende partners in de varkensketen tegenover deze krant.

Het gaat al een jaar slecht met veel van de 5.000 Nederlandse varkenshouders. Dat komt onder andere door overaanbod, afnemende consumptie en de Russische boycot. Boeren wijten de problemen ook aan de supermarkten die hen door prijzenoorlogen zouden dwingen onder de kostprijs te leveren. Vandaag protesteren de boeren in Brussel tegen de lage prijzen.

„We kunnen onder de kostprijs produceren omdat we bijlenen”, zegt varkenshouder Willy Wolfkamp. „Niet bij de Rabobank, die gelooft niet meer in ons, maar bij veevoerbedrijven. Het zijn de nieuwe banken. En dat is slecht. Een bank is voor geld. Een voerbedrijf is voor voer.”

Ruud Huirne, directeur voeding en landbouw Nederland bij Rabobank, bevestigt dat de bank „iets minder” krediet aan varkenshouders verstrekt. Hij ziet ook dat boeren nu vaker bij voerbedrijven aankloppen. Dat baart ook hem zorgen. „Dat voerbedrijven bankje spelen, kan niet de bedoeling zijn. Het is voor hen veel moeilijker om tegen een boer te zeggen: stop, je bedrijf is niet meer fris, er is geen perspectief. Dat is niet hun expertise.”

Actuele cijfers over kredietverstrekking zijn er niet. Volgens boer Wolfkamp heeft de helft van zijn collega’s nu schulden bij voerleveranciers. Zijn eigen schuld bedraagt een ton.

Ook Henk Flipsen van brancheorganisatie Nevedi ziet de schulden bij de veevoeders oplopen. „Bancair Nederland is risicomijdend geworden. Veel varkensboeren krijgen geen krediet meer. De bank brengt hen tot de keuze: krimpen, verkopen, of lenen bij de veevoeders.” Volgens Flipsen kunnen schulden bij voerbedrijven per boer oplopen tot een half miljoen.

„Wij merken sinds twee maanden dat de betalingsmoraal van varkensboeren is afgenomen”, zegt Jan Baan van de grote veevoerproducent ForFarmers. Ook de andere twee grote producenten Agrifirm en De Heus bevestigen een toename van het aantal klanten met betalingsproblemen. Exacte cijfers geven ze niet.