Van der Sar moet Ajax over jaar gaan leiden

Edwin van der Sar wordt vanaf eind volgend jaar de nieuwe algemeen directeur van Ajax. Tot die tijd heeft de Amsterdamse club Dolf Collee bereid gevonden de eind juni vertrokken Michael Kinsbergen tijdelijk te vervangen. Het is de bedoeling dat de 62-jarige voormalig topman van ABN Amro in het najaar van 2016 plaatsmaakt voor Van der Sar.

Van der Sar is momenteel als directeur marketing bij Ajax actief. Twee maanden geleden achtte hij zich nog niet klaar om Kinsbergen op te volgen. De oud-doelman ziet zijn takenpakket wel uitgebreid. Van der Sar gaat het technische hart van de koploper van de eredivisie leiden. Aan hem de taak Wim Jonk weer op één te krijgen met Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Frank de Boer. Jonk schuift als hoofd opleiding al maanden niet meer aan bij vergaderingen omdat hij zich niet kan vinden in het aankoopbeleid.

Marc Overmars krijgt ook een nieuwe titel. De directeur voetbalzaken krijgt in de nieuwe constructie de functie directeur spelersbeleid. De oud-aanvaller gaat zich volledig richten op het aan- en verkoopbeleid en de spelerscontracten. Van der Sar neemt vanuit de directie, als voorzitter van het technisch hart, de overige voetbalzaken in zijn portefeuille.

Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, zegt dat de veranderingen zijn doorgevoerd nadat Tscheu la Ling, een goede bekende van Johan Cruijff, de situatie bij Ajax in kaart heeft gebracht.