Qatar bestrijdt shi’itische rebellen in Jemen met grondtroepen

Een internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië, bestookt sinds maart de Houthi-rebellen.
Een internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië, bestookt sinds maart de Houthi-rebellen. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Qatar heeft grondtroepen gestuurd naar Jemen om te vechten tegen de shi’itische rebellen in het land. De Golfstaat heeft duizend soldaten gestuurd, schrijft Al Jazeera.

Een journalist van Al Jazeera, die verslag doet bij de grens tussen Saoedi-Arabië en Jemen, zegt dat er al meer dan tweehonderd legertrucks de grens overgestoken zijn en meer dan dertig Apache-gevechtshelikopters meedoen aan de actie.

Volgens de journalist trekken de grondtroepen op naar de provincie Mareb, om daar de internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië bij te staan.

Aanslag wapendepot

Een directe aanleiding voor het sturen van grondtroepen naar Jemen is de aanslag afgelopen vrijdag op een wapendepot in het land. Daarbij kwamen 60 soldaten om het leven: 10 uit Saoedi-Arabië, 45 uit de Verenigde Arabische Emiraten en 5 uit Bahrein.

De internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië, bestookt sinds maart de Houthi-rebellen, gesteund door het shi’itische Iran, in een poging de verbannen president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te krijgen. De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen, die de macht grepen in het land. Bij de luchtaanvallen zijn al veel burgers omgekomen.