Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

PKK claimt veel meer doden na hinderlaag in Turkije

De schade na een eerdere bomaanslag van de PKK, in augustus van dit jaar.
De schade na een eerdere bomaanslag van de PKK, in augustus van dit jaar. Foto EPA / STR

Bij de hinderlaag van de Koerdische guerrillabeweging PKK zijn gisteren veel meer Turkse soldaten omgekomen dan gedacht. Dat stelt althans de groep zelf op een aan de PKK gelieerde website. Volgens de terreurbeweging hebben de aanvallen en de daaropvolgende gevechten 31 soldaten het leven gekost.

Update 16.39 uur: Het Turkse leger heeft ook een verklaring uitgebracht over de aanval. Daarin wordt gesproken over zestien doden aan Turkse zijde, en zes gewonden.

Gisteren ging de PKK nog uit van 15 doden, terwijl het Turkse leger toen nog sprak van “meerdere soldaten”. Onder de doden was volgens de PKK een luitenant-kolonel van het Turkse leger. Ook claimt de groepering dat er nog eens zes gewonden zijn gevallen en dat het dodental mogelijk nog verder oploopt.

Voor Turkije was de nieuwe verrassingsaanval van de PKK aanleiding om een flink aantal doelen van de terreurbeweging onder vuur te nemen. In totaal werden 13 doelen met vliegtuigen beschoten, zo maakte het Turkse leger vanmorgen bekend. Of daarbij doden of gewonden zijn gevallen is niet bekend.

‘Dodelijkste aanval in maanden’

Als het cijfer van de verboden guerrillabeweging klopt, gaat het om de dodelijkste aanval sinds het klappen van de wapenstilstand in juli, schrijft persbureau Reuters. De Turkse president Erdogan heeft bevestigd dat in de provincie Hakkari een dodelijke aanval heeft plaatsgevonden van de PKK, maar noemde geen dodental.

Het oplaaien van de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger heeft sinds juli in Turkije het leven gekost aan honderden mensen. Onder hen zijn zeventig militairen en politieagenten. De Turkse luchtmacht bestookt de PKK ook in Noord-Irak. Bij alle aanvallen op stellingen van de PKK zouden ongeveer duizend strijders zijn gedood.