OM: opgelegde straf voor Zes van Breda moet in stand blijven

Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachten in de zaak ‘Zes van Breda’ ook na herziening opnieuw veroordeeld moeten worden, zo eiste het OM vanochtend voor het gerechtshof in Den Haag. Volgens het OM is er geen sprake van een gerechtelijke dwaling.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachten in de zaak ‘Zes van Breda’ ook na herziening opnieuw veroordeeld moeten worden, zo eiste het OM vanochtend voor het gerechtshof in Den Haag. Volgens het OM is er geen sprake van een gerechtelijke dwaling.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen OM vindt dat verdachten in zaak Zes van Breda ook na herziening opnieuw veroordeeld moeten worden. Van dwaling was geen sprake.

Het slachtoffer in de zaak is de destijds 56-jarige Tim Mui Cheung, bijgenaamd ‘oma Mok’. In de nacht van 3 op 4 juli 1993 werd zij in Chinees restaurant Peacock in Breda – de eettent van haar zoon – gewurgd en met een wok doodgeslagen. De gokkast was opengebroken.

De politie pakte na een tip zes verdachten op. De mannen ontkenden iets met de moord te maken te hebben. De drie zwakbegaafde vrouwen legden gedetailleerde bekentenissen af over hun aandeel en dat van de mannen. Iedereen werd veroordeeld. De mannen kregen voor doodslag ieder tien jaar cel. De vrouwen werd gemiddeld twee jaar gevangenisstraf opgelegd wegens medeplichtigheid. Allen zaten hun straf uit.

Campagne om onschuld aan te tonen

Veroordeelde Abdeslam T. begon in 2003 een campagne om zijn onschuld aan te tonen. De Hoge Raad bepaalde in 2012 dat de strafzaak over moest omdat er sprake was van een novum, een nieuw feit. De rechters hadden eerder geen kennis kunnen nemen van een uit het dossier gelaten ontlastende getuigenverklaring. Twee mannen hadden de nacht van de moord in een bushokje bij het restaurant gezeten en niets gezien. Volgens het OM is het mogelijk dat de getuigen zich hebben vergist in de datum. Meer dan twintig jaar na de overval zijn er zelfs belastende verklaringen bijgekomen, concludeert de aanklager.

Aanklager Winfried Korver erkende vandaag dat bij het aanvankelijke politieonderzoek “vraagtekens kunnen worden gezet”. Twee van de veroordeelde vrouwen lieten in maart nog aan het hof weten dat er niets klopte van hun belastende verklaringen. Carien N. vertelde dat ze destijds maar een “lulverhaal” ophing, omdat ze hoopte dat de politie haar dan naar huis zou laten gaan.

Het OM komt later vandaag met nieuwe belastende getuigen.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen ‘Grootste gerechtelijke dwaling ooit’ bestaat niet, zegt OM. Novum dat Hoge Raad zag, stelt niets voor. #ZesvanBreda