Nog geen nieuwe president in Guatemala - tweede stemronde nodig

De presidentsverkiezingen in Guatemala van gisteren hebben voorlopig nog geen duidelijke winnaar opgeleverd. Met ongeveer 35 procent van de stemmen geteld, komt geen van de kandidaten in de buurt van een meerderheid.

In de hoofdstad van Guatemala wordt erop toegezien dat de verkiezingen goed verlopen.
In de hoofdstad van Guatemala wordt erop toegezien dat de verkiezingen goed verlopen. Foto AFP / Johan Ordonez

De presidentsverkiezingen in Guatemala van gisteren hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd. Met ongeveer 35 procent van de stemmen geteld, gaat komiek Jimmy Morales weliswaar aan kop met ruim een kwart van de stemmen, maar om president te worden heeft een kandidaat een meerderheid nodig.

Na Morales heeft zakenman en politicus Manuel Baldizon de meeste stemmen in de voorlopige uitslagen, zo meldt persbureau AP. Hij wist ongeveer 19 procent van de stemmers achter zich te scharen. Baldizon wordt op de voet gevolgd door voormalig presidentsvrouw Sandra Torres, die 18 procent van alle stemmen kreeg.

In totaal doen er veertien kandidaten mee aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala. Maar omdat geen van hen lijkt af te stevenen op een meerderheid, is de kans groot dat er op 25 oktober nog een tweede stemronde gehouden wordt. Alleen de twee meest gekozen kandidaten van de eerste ronde doen daaraan mee.

Guatemala presidentloos na corruptieschandaal

Het Midden-Amerikaanse Guatemala zit sinds vorige week zonder president, nadat de van corruptie verdachte Otto Pérez Molina opstapte. Een woordvoerder van Pérez Molina stelde echter tegenover AFP dat het corruptieschandaal niet de reden was voor het aftreden van de president. Het schandaal hield Guatemala al een tijdje in zijn greep.

De zaak, ook wel ‘La Linea’ (De Lijn) genoemd, draait om importeurs die smeergeld zouden hebben betaald aan ambtenaren om onder importheffingen uit te komen. De staat heeft op die manier honderden miljoenen aan inkomsten misgelopen. Het was de eerste keer dat een arrestatiebevel tegen een zittend president is uitgevaardigd.