Nederlandse journaliste weer in Turkse gevangenis

Tijdens haar werk in Turkije is journaliste Frederike Geerdink opnieuw opgepakt. Ze bevond zich in verboden gebied.

Frederike Geerdink in Diyarbakir
Frederike Geerdink in Diyarbakir Foto Ilyas Akengin, AFP

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is verder in de problemen gekomen in Turkije. In de nacht van zaterdag op zondag is Geerdink tegelijk met een groep van 32 Koerdische activisten opgepakt in de provincie Hakkari. Vandaag horen ze of ze worden aangeklaagd.

Sinds eind juli is het geweld van en tegen de gewapende Koerdische Arbeiderspartij PKK opgelaaid. Het leger heeft in delen van het land waar vooral Koerden wonen honderden zones getroffen met een uitgaansverbod of gebiedsverbod. Bewoners gelden dan als gewaarschuwd dat er gebombardeerd zou kunnen worden.

Geerdink maakte een reportage over een groep die zich ‘het menselijk schild’ noemt. Dat zijn activisten die op plekken gaan zitten waar het Turkse leger operaties uitvoert, om zo geweld te voorkomen. Ze willen daarmee doorgaan tot er een wapenstilstand is. Het Turks leger ziet de activisten als handlangers van de PKK.

„Ik verwachtte een paar uur met de groep mee te zijn, maar toen we ter plekke waren, werd de weg afgesloten door het leger”, vertelde Geerdink de NOS toen ze zondag in het politiebureau kort haar telefoon kon gebruiken. „Ik heb daar uiteindelijk twee dagen en nachten doorgebracht.”

Toen het busje op de terugweg bijna de stad Yüksekova binnenreed, werd de groep aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De mannen in de groep zitten bij het leger in detentie, de vrouwen brengen de nacht door op het politiebureau. Zondag had Geerdink kort toegang tot haar telefoon en stuurde ze een paar twitterberichten. De rest van de dag was ze vervolgens onbereikbaar.

Volgens het leger was de groep in verboden gebied. Tijdens de verhoren zondag is de leden gevraagd of ze daar waren om hulpgoederen naar PKK-vechters te brengen. De groep en Geerdink moeten vandaag voor een aanklager verschijnen.

Geerdink woont in Diyarbakir, de informele Koerdische hoofdstad in Turkije. Vanuit daar maakt ze vooral verhalen over de grote Koerdische minderheid. In april dit jaar moest ze voor de rechter verschijnen op verdenking van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Haar teksten en tweets zouden pro-PKK zijn. De rechter sprak haar vrij. Een paar dagen later ging de aanklager in hoger beroep. Die zaak is nog niet afgerond.

,,De staat wil geen buitenlandse pottenkijkers,” zegt Ramazan Demir, de advocaat van Geerdink in de eerste zaak. Hij verwacht dat ze fysiek goed behandeld wordt, maar vreest dat het haar steeds moeilijker gemaakt wordt haar werk als journalist goed te doen.