Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Mexico start nieuw onderzoek naar vermissing 43 studenten

Het onderzoek van de Mexicaanse regering naar de verdwijning van 43 studenten in september vorig jaar rammelt aan alle kanten. Mexico start daarom een nieuw onderzoek naar de vermissing van de studenten.

Demonstranten houden borden met foto's van vermiste Mexicaanse studenten omhoog tijdens een protestmars.
Demonstranten houden borden met foto's van vermiste Mexicaanse studenten omhoog tijdens een protestmars. Foto Reuters / Henry Romero

Het onderzoek van de Mexicaanse regering, naar de verdwijning van 43 studenten vorig jaar, rammelt aan alle kanten. Tot die conclusie komt een groep onderzoekers in opdracht van mensenrechtenorganisatie IACHR, zo schrijft persbureau Reuters. Mexico start daarom een nieuw onderzoek naar de vermissing van de studenten.

De groep studenten verdween op 26 september 2014 in de Mexicaanse stad Iguala nadat ze in de problemen waren gekomen met de politie. In het rapport van de Mexicaanse justitie staat dat de studenten zouden zijn overgeleverd aan een drugsbende die hen vervolgens zou hebben vermoord. De lijken zouden vervolgens zijn verband en gedumpt op een vuilnisbelt. Maar dat klopt niet volgens de één onderzoekers van IACHR:

“Die verbranding is nooit gebeurd. Op de plaats waar de crematie van de studenten zou hebben plaatsgevonden, zijn wel enkele sporen teruggevonden gevonden van plekken waar kleine vuurtjes zijn gestookt, maar nooit genoeg om 32 studenten te verbranden.”

Het stuk bot van de student dat wel is gevonden, is volgens de onderzoekers niet verbrand op een temperatuur die klopt met de brandstapel. “Tevens zouden er dan ook meer botten gevonden moeten zijn”, concludeert één van de onderzoekers in het rapport.

De stad Iguala, in het zuiden van Mexico:

NRC

NRC

Nieuw onderzoek

Naar aanleiding van het rapport heeft de Mexicaanse regering laten weten het oordeel van de onderzoekers serieus te nemen en de zaak opnieuw te gaan onderzoeken.