Makkelijker asiel voor Russische homoseksueel

Foto ANP / Robin Utrecht

Russische homoseksuelen kunnen voortaan makkelijker asiel krijgen in Nederland. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer. De situatie van Russische LHBT’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) is zodanig verslechterd, dat Nederland hen nu als ‘risicogroep’ beschouwt.

Vanaf nu kunnen ze bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al “met geringe indicaties” aantonen dat ze in Rusland vervolging vrezen. Voorheen moesten ze bewijzen dat ze individueel gevaar zouden lopen bij terugkeer naar Rusland. Aanleiding voor de verandering is een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat vorige maand verscheen. Daarin stond dat LHBT’s overal in Rusland last hebben van geweld, terwijl de autoriteiten nauwelijks ingrijpen.

Tot nu toe wees de IND asielaanvragen van Russische LHBT’s regelmatig af met de mededeling dat grote steden als Moskou of St. Petersburg nog wel veilig zouden zijn. Daar zouden Russen naartoe kunnen verhuizen. Maar in het nieuwe ambtsbericht staat niet langer dat die steden veiliger zijn. Daarom zal de IND ook daar terughoudender in worden, schrijft Dijkhoff.

In juli meldde NRC dat de IND veel asielaanvragen weigert van Russische LHBT’s. SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vroegen het kabinet toen om een versoepeling van het beleid.