Lewis Hamilton ook snelste op Monza, Max Verstappen twaalfde

Lewis Hamilton won gisteren.
Lewis Hamilton won gisteren. Foto Antonio Calanni/AP

Lewis Hamilton reed gistermiddag met een comfortabele voorsprong vooraan in de Grote Prijs van Italië, toen hij vijf ronden voor het einde via de boordradio een ongebruikelijke opdracht kreeg. Of de regerend wereldkampioen in de Formule 1 in de slotronden het maximale uit zijn Mercedes wilde halen. „Geen vragen stellen, gewoon doen”, luidde de toelichting bij de stalorder voor de Brit. „We leggen het na de race wel uit.”

Dat had alles te maken met de boodschap die Hamiltons team in de pits vlak daarvoor had gekregen van de raceleiding: bij metingen vlak voor de race was gebleken dat de spanning van de linkerachterbanden van Hamiltons wagen en die van zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg lager was dan de richtlijnen van Pirelli, de enige bandenleverancier in de F1, voorschrijven. Een tijdstraf dreigde. Dus hoe groter het verschil op de finish met de nummer twee, hoe kleiner het gevolg van een eventuele tijdstraf.

Hamilton kwam als winnaar over de streep. Op dat moment werd Rosbergs wagen van de baan getakeld, nadat hij in het zicht van de finish zijn motor had opgeblazen. Op het Autodromo Nazionale behaalde Hamilton zijn zevende zege van het seizoen. In de slotronden was hij erin geslaagd de voorsprong op de Duitse nummer twee Sebastian Vettel (Ferrari) nog met een paar seconden uit te bouwen. Het maakte uiteindelijk niets uit: drie uur na de finish besloten de stewards, die toezien op naleving van de regels, dat er geen aanleiding was om een (tijd)straf uit te delen.

Max Verstappen werd twaalfde, dus buiten de WK-punten. Hamilton bouwde met 25 punten zijn voorsprong op Rosberg maximaal uit. Hij leidt met 252 punten, 53 meer dan zijn teamgenoot.