Kok verbood kroonprins om hand Máxima aan Zorreguieta te vragen

Oud-premier Wim Kok op een foto uit 2012.
Oud-premier Wim Kok op een foto uit 2012. Foto ANP/Marco de Swart

Wim Kok heeft als premier in 2001 verhinderd dat Willem-Alexander naar Argentinië zou afreizen om daar aan Jorge Zorreguieta de hand van zijn dochter Máxima te vragen.

Dat zegt de oud-premier in het tweede deel van het televisieportret dat het NPO-programma Andere Tijden van hem maakte en dat vanavond werd uitgezonden. Willem-Alexander wilde graag zijn aanstaande schoonvader persoonlijk vragen, maar Kok vond het een verwarrend voorstel van de toenmalige kroonprins.

Immers, even later zou minister van Staat Max van der Stoel bij dezelfde Zorreguieta arriveren. Hij zou Zorreguieta namens het kabinet mededelen dat de oud-staatssecretaris in de junta van generaal Videla niet welkom was bij het huwelijk van zijn dochter in Nederland. Kok maakte daarom Willem-Alexander op niet mis te verstane wijze duidelijk dat zijn plan niet mogelijk was.

Menig traan bij Maxima

Kok sprak ongebruikelijk openhartig over de kwestie-Zorreguieta, een van de grote controverses uit zijn premierschap (1994-2002). De oud-premier zei ook dat hij tijdens de gesprekken over het komend huwelijk menig traan bij Máxima heeft gezien. Zowel Willem-Alexander als Máxima waren diep ongelukkig met het feit dat dat Zorreguieta niet bij het huwelijk in februari 2002 aanwezig zou zijn.

Kok zei gisteravond achteraf wel eens geplaagd te zijn door een schuldgevoel over zijn verbod van de komst van Máxima´s vader. Overigens zei de kroonprins achteraf dat het een eigen keuze was van Jorge Zorreguieta om niet te komen.

Bekijk hier het eerste deel van het portret, waarin Kok onder andere vertelt over Srebrenica. Hier is de volledige uitzending van vanavond te zien.