Klimmers met z’n allen tegen Dumoulin

Tom Dumoulin probeert in de bergen zijn verlies te beperken. Kan hij woensdag in de vlakke tijdrit zijn slag slaan?

De Spanjaard Joaquim Rodríguez won gisteren de vijftiende etappe in de Ronde van Spanje.
De Spanjaard Joaquim Rodríguez won gisteren de vijftiende etappe in de Ronde van Spanje. Foto JAIME REINA/AFP

Natuurlijk zag Tom Dumoulin ploeggenoten van rodetruidrager Fabio Aru en nummer twee Joaquim Rodriguez praten, toen hij vanaf het begin van de slotklim achteraan reed in de nog vrij grote groep met favorieten. Was de Nederlandse revelatie van de Vuelta in problemen? Volle bak op kop, besloten de ploegen van de klimmers meteen. „Ik zie dat maar als een compliment”, sprak Dumoulin op de Alto de Sotres. „Ze zijn vanwege de tijdrit toch bang voor me.”

In de laatste tweeënhalve kilometer verloor Dumoulin gisteren 51 tellen op ritwinnaar Rodriguez. „Best wel oké”, noemde hij dat toch aanzienlijke tijdverlies. Zaterdag voelde hij zich minder goed, al bedroeg zijn achterstand toen slechts 20 seconden op Rodriguez en 19 op Aru. Bij de start van de monsterlijk zware rit van vandaag – met meer dan 5.000 hoogtemeters en de finale op de ‘muur’ van de Elbita de Alba – was de kopman van Giant-Alpecin gezakt van plaats drie naar vier in het klassement, met een achterstand van 1.25 minuut op leider Aru. Maar na drie zware beproevingen in de bergen en de rustdag van morgen krijgt Dumoulin woensdag een uitgelezen kans om terug te slaan naar de klimmers. Rond Burgos wacht de renners een vrijwel vlakke tijdrit over 40 kilometer. Zijn specialiteit.

„Hij heeft een tik gekregen maar ik onderschat hem toch maar niet”, sprak Rodriguez, die dit weekeinde de sterkste indruk maakte van de klimmers en klassementsleider Aru tot op een seconde naderde. De Spaanse routinier van Katjoesja staart zich niet blind op de winst van de klimmers ten opzichte van Dumoulin. „Hij rijdt in zijn eigen tempo naar boven en blaast zich niet op door achter ons aan te gaan. Hij blijft een gevaarlijke klant voor iedereen als de individuele tijdrit eraan komt. Maar misschien kosten deze inspanningen hem wel energie voor de tijdrit.” Ook Aru gaat ervan uit dat Dumoulin straks bij de start in Burgos al veel van zijn krachten heeft verspeeld. „Tom is een heel sterke tijdrijder maar die tijdrit is wel in de derde week.”

Dumoulin was in het voorlaatste weekeinde van de Vuelta bergop niet meer in staat tot de onnavolgbare versnelling waarmee hij een week geleden wegreed bij Tourwinnaar Chris Froome en Rodriguez op weg naar ritwinst op de Cumbre del Sol. Toch maakt de 24-jarige Limburger indruk door de kalmte waarmee hij in eigen tempo lang standhoudt. Het is de eerste keer dat hij een grote wielerronde rijdt voor het klassement. Maar gisteren verloor hij in de steile slotkilometer volgens de gps-metingen van de organisatie nauwelijks tijd ten opzichte van de ontketende klimmers die vooraan streden om ritwinst.

Des te indrukwekkender is de prestatie van Dumoulin omdat hij anders dan zijn concurrenten in de bergen geen hulp heeft van ploeggenoten. Giant-Alpecin koos voor renners die de Duitse sprinter John Degenkolb aan ritwinst moesten helpen, en hield geen rekening met klassementsaspiraties van Dumoulin. De blokken van Astana (Aru), Movistar (Valverde, Quintana), Katjoesja (Rodriguez) en Tinkoff-Saxo (nummer drie Rafal Majka) domineren de wedstrijd bergop.

Zoals de laatste jaren wel vaker, lijkt de Vuelta uit te draaien op een secondenstrijd. Bij het ingaan van de slotweek staan de eerste negen renners binnen drie minuten. Wellicht valt de beslissing pas zaterdag, in de laatste bergrit naar Cercedilla.