Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Justitie gaat één vermeende jihadganger uit Huizen vervolgen

Plaatsnaambord van de gemeente Huizen, in het Gooi.
Plaatsnaambord van de gemeente Huizen, in het Gooi. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Openbaar Ministerie heeft besloten één van de vier vermeende jihadgangers uit Huizen te vervolgen. Vorig jaar augustus stonden twee gezinnen uit de Gooise gemeente op het punt naar Syrië af te reizen, vermoedelijk om Islamitische Staat (IS) te steunen. Daarop werden de vier ouders opgepakt en de kinderen voor korte tijd uit huis geplaatst.

Het OM meldt op de eigen website dat de persoon die wordt vervolgd een 32-jarige man is, destijds nog 31. Hij wordt verdacht van het steunen van de gewapende strijd van IS en (het voorbereiden van) deelneming aan een terroristische organisatie. Tegen de andere drie verdachte ouders, een toen 33-jarige man en twee vrouwen van toen 30 en 32, is onvoldoende bewijs gevonden. De man zal worden voorgeleid in december.

De verdachte heeft vorig jaar gezegd naar Syrië te willen reizen om hulpgoederen te geven aan een familielid. Bij huiszoekingen in de huizen van de twee gezinnen werden onder meer omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en een tekstbestand over een zelfmoordaanslag aangetroffen.

Kinderen al snel weer thuis

De zes kinderen mochten na een periode van twee weken weer naar huis, ondanks protesten van de Raad voor Kinderbescherming. Drie van de vier ouders waren kort daarvoor vrijgelaten. De rechtbank oordeelde daarop dat er weer voor de kinderen gezorgd kon worden door ten minste één van beide ouders.

Ook concludeerde de rechtbank dat er bij het ene gezin totaal geen aanwijzingen zijn dat zou gaan vertrekken. Het andere had aangegeven emigratieplannen te hebben, maar niet voor destijds en zeker niet naar Syrië. De paspoorten van de gezinnen zijn inmiddels vervallen waardoor ze niet meer ‘uit kunnen reizen’.