Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Gewoon wat een studentje ’s avonds eet

Elleboogjesmacaroni met spinazie, spekjes en Boursin, dat is wat wij het vaakst aten in het laat-twintigste-eeuwse Leidse studentenhuis waar ik woonde. Goedkoop, voedzaam en stiekem ook best wel lekker. Een pak bevroren spinazie à la bloebbloeb kostte bijvoorbeeld 1,19, een zak oostblokmacaroni 39 cent, tweeënhalf ons bio-industriële spekblokjes 2,50 en een pakje Boursin 1,98. Voor 6 gulden (!) en 6 cent hadden we dan met vier huisgenoten prima gegeten.

Hoewel ik mij bij het doorbladeren van Gewoon wat een studentje ’s avonds eet vooral gruwelijk bejaard voel, valt me tegelijkertijd op dat er nog niet zo gek veel veranderd is in de studentenkeuken. Het zijn nog steeds goedkope, voedzame happen met zo weinig mogelijk ingrediënten die op het menu staan. Veel pasta’s, veel soepen, veel pizza’s, stamppotjes en creaties met bladerdeeg.

Tot mijn genoegen zag ik zelfs dat die good old pasta met spinazie en Boursin nog steeds alive and kicking is. De elleboogjesmacaroni is weliswaar geëvolueerd in schelpjespasta, de spinazie is vers en de spekjes zijn zalm geworden, maar het blijft in de basis dezelfde oerstudentenhap.

Gewoon wat een studentje ’s avonds eet is de titel van zowel een boek als een blog van Leonie ter Veld. In 2011 begon ze, zelf student, op Facebook verslag te doen van wat ze zoal at. Al snel verzamelde ze een schare fans en startte een blog met wat zij zelf omschrijft als ‘simpele maaltijden die iedere idioot kan koken’. Intussen is Ter Veld allang afgestudeerd en heeft een baan op de marketingafdeling van het DeLaMar Theater, maar ze blogt succesvol door en ook haar boek is inmiddels, een jaar na verschijning, al voor de derde keer herdrukt.

Zoals gezegd, ik ben een bejaarde vergeleken bij de gemiddelde student en het boek bevat gerechten die ik nu never nooit meer zou maken – zelfgemaakte kapsalon met ovenfriet, anyone? – maar die ik destijds beslist met veel enthousiasme begroet zou hebben. En omdat er dezer dagen heel wat studenten voor het eerst op kamers gaan en hun eigen potje moeten koken, leek het me een aardig idee om hier een paar van zulke recepten te delen. Reken alvast maar op een goedkoop en voedzaam en stiekem ook best wel lekker weekje.