Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Media

Hoe vernieuwend is het nieuwe RTL Z?

screenshot Van Liempt Live

RTL Z is vanaf vandaag een zelfstandige 24-uurs nieuwszender, met Van Liempt Live als het beeldbepalende programma. Op welke manier kan deze talkshow nog vernieuwend zijn?

Paul van Liempt (53) gaat doen wat veel anderen willen, maar zelf had hij nooit aan een eigen talkshow op tv gedacht. Sterker, hij heeft ook helemaal niet zoveel ervaring met tv. Acht jaar presenteerde hij een radioshow op BNR. Daar zat hij prima op zijn plek, zegt hij. Daarvoor schreef hij voor Vrij Nederland en Het Parool.

Wat kunnen we verwachten van het programma?

Geen waan van de dag

Ja, Van Liempt Live wordt een talkshow met een tafel en met gasten. Maar Van Liempt gaat iets maken wat er nog niet is, daar is hij van overtuigd. Niet de waan van de dag, maar daarachter. Niet voor een groot en breed publiek, maar hoger opgeleide ondernemende mensen. Niet de geijkte gasten, maar nieuwe gezichten. “Wetenschappers, ondernemers, kunstenaars, hoogleraren, soms politici.”

En lange interviews, die hij ook in zijn ochtendshow op BNR Nieuwsradio maakte. Met lang bedoelt Van Liempt langer dan een kwartier, “dat is lang voor televisie”.

“Zeg me maar waar je dat nu ziet. Ja, misschien bij Zomergasten. Maar dat is een ander uiterste en alleen in de zomer.”

Gasten zonder tv-ervaring

Met gasten zonder tv-ervaring neemt hij een risico. Het is lastig te voorspellen hoe iemand op de camera zal reageren. Van Liempt:

“Ik denk dat er daardoor ook wel dingen mis zullen gaan. Nou en.”

Daarna, ironisch: “Dat kan een extra reden zijn om te kijken.” De manier waarop we dit programma maken, past bij onze doelgroep, vult eindredacteur Elianne Kuepers aan. “Ondernemende mensen begrijpen dat je risico moet nemen als je vooruit wilt.”

Twitter

Tijd om te ontwikkelen

Hij is geen kijkcijferkanon, zei Van Liempt eerder op de perspresentatie van RTL Z. Als hij begint met veertig- tot vijftigduizend kijkers, is hij tevreden. RTL beloofde hem bovendien tijd om te ontwikkelen. “Als het na drie maanden nog niet helemaal staat, betekent dat niet dat het programma gelijk van de zender wordt gehaald.”

Hoe gaat RTL dan geld verdienen met RTL Z? Er worden onder meer gesponsorde programma’s uitgezonden op de nieuwe zender. Maar niet de talkshow van Van Liempt. “Er wordt geen borderknoopje door een sponsor betaald.” Hij valt onder het redactiestatuut van RTL Nieuws. Nieuwspresentatoren mogen geen gesponsorde programma’s presenteren.

Blijven knipperen

Iets meer dan een maand loopt hij nu rond op de RTL-redactie. En zit Van Liempt al wekenlang drie à vier keer per week in de studio bij RTL om te repeteren. Om te leren in welke camera’s hij moet kijken, welke houding hij moet aannemen. Zenuwtrekken heeft hij nog niet ontdekt.

“Behalve dan dat ik soms tijdens het presenteren niet meer met mijn ogen knipper.”

Voor de nieuwe talkshow is een redactie van vijftien mensen samengesteld, op het hoekje van de redactie van RTL Nieuws. Boven de redactie is de studio, waar Van Liempt vanaf vandaag elke avond te vinden is. Na de laatste nieuwsuitzending, wordt het journaaldecor aan de kant geschoven en komt de tafel van Van Liempt daarvoor in de plaats.