Helpt Venus haar zusje bij unieke seizoensslam?

Om in 2015 alle vier grandslamtitels te winnen, moet Serena Williams in de kwartfinale haar zus verslaan.

Nee, moeder Oracene Price zal er morgennacht niet bij zijn, als haar dochters Serena en Venus Williams in het Arthur Ashe Stadium tegenover elkaar staan in de kwartfinale van de US Open. Serena moet haar oudere zus verslaan om de vierde tennisster ooit te worden die in één jaar alle vier de grandslamtoernooien wint. Venus speelt de laatste twee rondes sterk, maar moet uitgerekend zij haar zus ervan weerhouden historie te schrijven? „Het zal heel moeilijk worden”, zei Price gisteren tegen persbureau AP. „Zeker omdat ik weet dat Venus wil dat het Serena lukt.”

De beladen 27ste Sister Act is op voorhand al de partij die de meeste aandacht trekt op Flushing Meadows. Serena Williams won dit jaar in de vierde ronde van Wimbledon de laatste onderlinge confrontatie tegen Venus, en leidt met 15 tegen 11 zeges. De nummer één van de wereld kan in New York de eerste winnares van een ‘seizoensslam’ worden sinds Steffi Graf in 1988. De 33-jarige Serena moet dan wel winnen van haar twee jaar oudere zus, tegen wie in haar jeugd altijd hoog opkeek. „Het is alsof je tegen een spiegel speelt.”

In de achtste finale versloeg Serena Williams gisteren haar landgenote Madison Keys met 6-3 en 6-3. Na moeizame zeges op Kiki Bertens en Bethanie Mattek-Sands lijkt haar vorm stijgende. Vooral dankzij hard werken op de oefenbaan, zei ze na afloop. „Ik had zoiets van: het is nu of nooit, ik moet mijn service verbeteren.” Tegen de twintigjarige Keys won ze 22 van de 28 punten op haar eerste service, en kreeg ze geen enkel breakpoint tegen. De kansen tegen Serena? „Ze speelt great. Ik moet net zo spelen als vandaag of beter. Er staat in elk geval een Williams in de halve finale.”

Venus Williams, die de US Open won in 2000 en 2001, maakte na haar zege in de derde ronde tegen Belinda Bencic in de achtste finale opnieuw indruk. Binnen vijftig minuten sloeg de voormalige nummer één van de wereld de Estse qualifier Anett Kontaveit met 6-2 en 6-1 van de baan. Voor het eerst sinds in 2011 bij haar het syndroom van Sjögren (een auto-immuunziekte) werd vastgesteld, komt ze in New York verder dan de derde ronde.

Het belang van de kwartfinale tegen Serena? „Wat kun je anders doen dan proberen het punt te winnen en hopen dat zij geen ace slaat”, keek ze vooruit. „Het is duidelijk wat er op het spel staat hier. Ik denk dat de mensen het geweldig vinden als er geschiedenis wordt geschreven.” De kans dat ze een grandslam 2015 voor haar zus in de weg staat? „Niemand wil iets bederven voor de ander, maar tegelijkertijd wil je gewoon de wedstrijd winnen. Ook al zijn de omstandigheden zo moeilijk.”